U trendu

Kina unapređuje proizvodnu industriju radi sigurnosti globalne ekonomije

U inteligentnoj proizvodnoj bazi Goertek u gradu Veifang, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, tone komponenti se sklapaju u opremu za virtuelnu stvarnost (VR) koja će biti isporučena u različite zemlje.

Prema Čang Gangu, potpredsedniku marketinga i prodaje Goertek inc, to je jedan od retkih proizvođača opreme za virtuelnu stvarnost na globalnom nivou koji je dostigao proizvodnu skalu od milion kompleta. Takođe je jedan od najvećih proizvođača srednjih i vrhunskih VR slušalica, prenosi Sinhua.

Goertek je oličenje kineske napredne proizvodne industrije. Na Svetskoj konferenciji o naprednoj proizvodnji 2022, koja je zatvorena u petak u Đinanu, glavnom gradu Šandonga, preduzeća i stručnjaci okupili su se da razgovaraju o pitanjima koja definišu globalni razvoj napredne proizvodnje.

Kao veliki proizvođač, stabilan rast i unapređenje proizvodne industrije Kine, kao velikog proizvođača, donose sigurnost globalnoj ekonomiji, ocenjuju stručnjaci.

Podaci Ministarstva industrije i informacionih tehnologija pokazuju da je dodata vrednost kineskog proizvodnog sektora porasla sa 16,98 hiljada milijardi (biliona) juana ili oko 2,46 hiljade milijardi američkih dolara u 2012. na 31,4 hiljda milijardi juana u 2021. godini.

Da bi promovisala transformaciju proizvodne industrije, Kina je izgradila moderan industrijski sistem predvođen naprednom proizvodnom industrijom, promovišući prerađivačku industriju da uđe u srednji i viši kraj lanca vrednosti.

Uzmimo za primer kineski domaći dizel motor. Termička efikasnost dizel motora koje proizvodi kompanija Veičai holding grup sada je premašila 51 procenat. U poređenju sa primarnim proizvodima na tržištu, godišnja potrošnja goriva i emisija ugljen-dioksida ovog tipa motora smanjene su svaka za 10 procenata.

Ban Ki Mun, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, rekao je u kratkom video obraćanju na konferenciji da prerađivačka industrija podupire održivi razvoj i ekonomski rast Kine. On je rekao da je prerađivačka industrija doprinela postizanju milenijumskih razvojnih ciljeva i ciljeva održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Čang Li, šef Kineskog centra za razvoj informacione industrije, smatra da duboka integracija informacione tehnologije nove generacije i napredne proizvodne tehnologije sada prodire u sve aspekte napredne proizvodnje.

Pogranični tehnološki klasteri formirani od oblasti kao što su veštačka inteligencija, mobilni internet i blokčejn nastaviće da promovišu integraciju u razvoj u mnogim oblastima.

Na konferenciji se došlo do zajedničkog stava da je ekonomska globalizacija nepovratan trend, a da su otvorenost i saradnja putevi za razvoj napredne proizvodne industrije.

Prema Ministarstvu industrije i informacionih tehnologija, Kina će nastaviti da teži otvaranju proizvodne industrije na visokom nivou i poboljšanju poslovnog okruženja. Istovremeno, Kina će podsticati domaća preduzeća da ojačaju međunarodnu saradnju, integrišu se u globalni industrijski lanac i pomognu u jačanju globalnog ekonomskog rasta, prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.