U trendu

Kina uspostavlja novo regulatorno telo za nadzor industrije finansijskih usluga

PEKING – Kina će uspostaviti novo finansijsko regulatorno telo, kako bi konsolidovala nadzor i prevazišla propuste državnih agencija u nadgledanju industrije finansijskih usluga vredne više biliona dolara, javlja Rojters

Predlog za uspostavljanje novog regulatora, Nacionalne finansijske regulatorne administracije, predstavljen je danas u kineskom parlamentu tokom godišnje sednice.

Vlada će, prema planu koji je danas podnet parlamentu, takođe uspostaviti biro za koordinaciju razmene i razvoja resursa podataka

Novo finansijsko regulatorno telo zameniće Kinesku regulatornu komisiju za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) i uvesti nadzor nad industrijom, ne računajući sektor hartija od vrednosti, koje je direktno pod državnim savetom ili vladinim kabinetom.

Kineski finansijski sektor, pored CBIRC-a, nadgledaju Narodna banka Kine (PBOC) i Kineska regulativa za hartije od vrednosti (CSRC), pri čemu sveukupnu odgovornost ima Vladin Odbor za finansijsku stabilnost i razvoj.

Prema novom planu, odgovornosti CBIRC-a bile bi prenete na novu administraciju zajedno sa određenim funkcijama Narodne banke i regulatora za hartije od vrednosti.

Uspostavljanje novog finansijskog regulatornog tela dolazi u trenutku kada Peking nastoji da obuzda velike korporativne i finansijske institucije, koje mogu doneti sistemske rizike u regulatornoj arbitraži, navodi Rojters.

U poslednjih nekoliko godina, niz privatnih preduzeća u Kini, uključujući fintek giganta Ant Grup, našlo se pod lupom više nadzornih organa.

Na sednici parlamenta – Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), koja traje do ponedeljka, trebalo bi da bude potvrđena lista novih lidera, pored ostalih i Li Ćjanga kao novog premijera, u očekivanoj najvećoj rekonstrukciji Vlade u poslednjoj deceniji, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar