Kina uvodi trgovinske sankcije SAD-u?

ŽENEVA – Kina će zatražiti od Svetske trgovinske organizacije (STO) dozvolu da uvede trgovinske sankcije SAD-u jer Vašington, kako kažu kineske vlasti, nije ispoštovao presudu donetu u sporu o američkim antidamping carinama na kineske proizvode, javlja Rojters pozivajući se na dnevni red utvrđen za sednicu STO iduće nedelje.

Kina je taj spor, koji se odnosi na više industrijskih grana, uključujući inudstriju mašina, elektronike, metala i minerala, sa godišnjom vrednošću izvoza do 8,4 milijarde dolara, pokrenula 2013. godine, a prošle godine ga je dobila pred Svetskom trgovinskom organizacijom, podseća britanska agencija.

Rasplamsavanje trgovinskog konflikta između dve najveće ekonomije sveta izaziva zebnju u poslovnim krugovima, među investitorima na međunarodnim tržištima, u stručnoj javnosti i svetskim finansijskim i ekonomskim institucijama i organizacijama.

Budući da se rešenje ne nazire, ekonomisti upozoravaju da bi konflikt mogao da se proširi i da nagrize globalni privredni rast za oko 0,5 procentnih poena do 2020. godine.

Kineski zvaničnici najavili su juče da će uzvratiti kontramerama ukoliko američki predsednik Donald Tramp sprovede u delo pretnju o uvođenju dodatnih tarifa na uvoz robe iz Kine u iznosu od čak 267 milijardi dolara, u okviru borbe protiv kineske tehnološke politike.

Ove najave iz Pekinga, kako ocenjuje agencija AP, povećavaju rizik od toga da se na udaru nađu američke kompanije koje posluju u Kini, budući da kineskim vlastima postepeno „ponestaje uvoznih proizvoda iz SAD koji bi mogli da budu na meti mera odmazde“.

Kineski uvoz iz Sjedinjenih Država iznosio je prošle godine 153,9 milijardi dolara. To, prema računici AP-a, Pekingu ostavlja još oko 100 milijardi dolara uvoza iz SAD za odmazdu, posle uvedenih tarifa na 50 milijardi dolara vredne američke proizvode.

Tramp je prošlog petka saopštio da razmišlja o proširenju tarifa na dodatni kineski uvoz u iznosu od 267 milijardi dolara, povrh carina od 25 odsto koje SAD već primenjuju na 50 milijardi dolara kineske robe i povrh najavljenih carina u iznosu od 200 milijardi dolara.

„Ako SAD budu insistirale na uvođenju nove runde tarifa na kineske proizvode, Kina će definitivno preduzeti kontramere kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese“, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang.

On nije izneo nikakve pojedinosti, ali je rekao da je vlada u Pekingu u junu saopštila da će uvesti „sveobuhvatne mere“ ako bude potrebno.

Zbog toga su, kako navodi AP, američke kompanije „na iglama“, jer strahuju da bi kineske vlasti mogle da ugroze njihovo poslovanje uskraćivanjem ili otezanjem postupaka izdavanja dozvola, uvođenjem poreza, pokretanjem antimonopolskih ili drugih istraga.

Kineski izvoz u SAD se do sada pokazao neočekivano otpornim, budući da je ostvario dvocifreni rast u julu i avgustu, uprkos tarifama SAD.

Izvoz Kine u SAD porastao je u avgustu za 13,4 odsto na 44,4 milijarde dolara, dok je u julu ostvario rast od 13,3 odsto. Kineski uvoz američkih proizvoda porastao je za 11,1 odsto na 13,3 milijarde dolara. Sve to je doprinelo da suficit Kine u trgovini sa SAD poraste na rekordnih 31 milijardu dolara.

To bi, dodaje AP, moglo da pojača frustracije Vašingtona i da ga primora na dodatne uvozne kontrole.

U epicentru trgovinskog spora su optužbe Trampove administracije da je Kina, kako kažu, razvila “predatorske taktike” u nastojanju da pretekne SAD u globalnoj tehnološkoj dominaciji.

Naime, kineska strategija industrijske transformacije, poznata pod imenom „Made in Ćina 2025“, postala je eksplicitna meta Trampove administracije u aktuelnom trgovinskom sukobu.

Kineske taktike, prema tvrdnjama Vašingtona, uključuju sajber krađe i uslovljavanje američkih kompanija da ustupe svoje tehnologije Kinezima, u zamenu za pristup kineskom tržištu.

S druge strane, Peking odbacuje zahteve Vašingtona da sreže državne planove vezane za razvoj tehnologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.