U trendu

Kina zabranila prodaju nekoliko modela „ajfona“

PEKING – Jedan kineski sud naložio je zabranu prodaje pojedinih starijih modela Eplovih „ajfona“ u Kini, zbog spora koji proizvođač čipova Kalkom (Qualcomm), inače kineski dobavljač, vodi protiv Epla povodom patenata.

Sud u kineskom gradu Fudžou je, prema saopštenju Kalkoma, utvrdio da je Epl u dva slučaja prekršio zakon o zaštiti patenata koji su u vlasništvu Kalkoma, zbog čega je naložena hitna zabrana prodaje starijih modela „ajfona“, od „6S“ do „X“, prenosi agencija Rojters.

To je prouzrokovalo pad akcija Epla i stvorilo novu neizvesnost za tu kompaniju u trenutku kada se suočava sa problemom jenjavanja tražnje za novim modelima „ajfona“.

Iz Epla su saopštili da svi modeli „ajfona“ ostaju u prodaji u kontinentalnom delu Kine i da je sudu dostavljen zahtev za ponovno razmatranje ovog slučaja.

„Napori Kalkoma da zabrani naše proizvode su još jedan očajnički korak kompanije čije su nezakonite radnje pod istragom regulatora širom sveta“, saopšteno je iz Epla.

Predmet se odnosi na tužbu podnetu 2017. godine, a prema tvrdnjama kineskog suda prekršena su prava na dva Kalkomova patenta, od kojih je jedan uređivanje fotografija, a drugi toućscreen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.