U trendu

Kineska centralna banka obećala mere za stabilizaciju rasta, zapošljavanja i cena

Kineska centralna banka obećala je u ponedeljak da će uložiti sve napore da ekonomski rast, zaposlenost i cene budu stabilni, a monetarna i kreditna politika efikasne.

U svom prvom kvartalnom izveštaju o monetarnoj politici, Narodna banka Kine je navela da će kombinovati implementaciju strategije proširenja domaće tražnje sa produbljenom strukturnom reformom na strani ponude i koristiti efekte politike za stimulisanje vitalnosti poslovnih subjekata, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Centralna banka će sprovesti oprezniju monetarnu politiku zemlje, sa jasnim ciljem i većom efikasnošću, i održavaće dovoljan nivo likvidnosti kako bi povećala domaću tražnju i pružila solidnu podršku realnoj ekonomiji, navodi se u izveštaju.

Biće podržano uspostavljanje institucionalnog mehanizma za obezbeđivanje snabdevanja i stabilizaciju cena hrane i energije kako bi cene u osnovi bile stabilne.

Osim toga, nastaviće se sa produbljivanjem reformi kamatnih stopa zasnovanih na tržištu kako bi se održao razuman i umeren nivo kamatnih stopa.

Kurs renminbija ostaće generalno stabilan, na odgovarajućem i uravnoteženom nivou, i biće preduzete mere da se sistem zaštiti od finansijskih rizika, navodi se u izveštaju.

Takođe je konstatovano da su trostruki pritisci smanjenja potražnje, šokova ponude i slabljenja očekivanja ublaženi, ekonomski rast bolji je od očekivanog, tržišna potražnja postepeno se oporavlja, a ekonomski razvoj pokazuje uzlazni trend.

Ukupna kineska ponuda i potražnja generalno su uravnotežene, njeni monetarni uslovi su razumni i umereni, očekivanja stanovnika su stabilna, a u zemlji nema dugoročne deflacije ili inflacije, zaključuje se u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar