U trendu

Kineska centralna banka se obavezala da obezbedi stabilnost kursa juana

Narodna banka Kine, centralna banka te zemlje, saopštila je da će primeniti kombinaciju mera kako bi stabilizovala očekivanja tržišta, odlučno sprečila velike fluktuacije kursa i održavala kurs juana stabilnim na razumnom nivou, prenosi agencija Sinhua.

U najnovijem izveštaju o monetarnoj politici za drugi kvartal, Narodna banka Kine je saopštila da će sprovesti zdravu monetarnu politiku na ciljan i efikasan način i da će bolje koristiti instrumente monetarne politike u prilagođavanju i količine i strukture kako bi podržala oporavak realne ekonomije.

Centralna banka je navela da će održati likvidnost na razumnom nivou i obezbediti da rast novčane mase i agregatno finansiranje realne ekonomije budu u skladu sa rastom nominalnog bruto domaćeg proizvoda.

Narodna banka Kine je dodala da će nastaviti da produbljuje tržišno orijentisanu reformu u pogledu kamatnih stopa sa ciljem smanjenja troškova finansiranja i za preduzeća i za građane.

Banka je navela i da će nastaviti da pojačava podršku za mikro i mala preduzeća, naučno-tehnološke inovacije i zeleni razvoj kroz strukturne instrumente monetarne politike.

Prilagođavajući se velikim promenama u ponudi i potražnji na tržištu nekretnina, banka je ukazala da će prilagoditi i optimizovati politike vezane za sektor nekretnina kako bi promovisala njegov stabilan i zdrav rast.

Centralna banka je takođe navela da će dati veći značaj finansijama u promovisanju potrošnje, stabilizaciji investicija i povećanju domaće tražnje.

Takođe će biti uloženi napori na sprečavanju i ublažavanju finansijskih rizika u ključnim oblastima kroz finansijsku podršku u smanjenju rizika lokalnog duga i promovisanju reformskih napora malih i srednjih finansijskih institucija radi otklanjanja rizika, dodala je Narodna banka Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar