U trendu

Kineska hemijska kompanija namerava da gradi pogon u Zrenjaninu

Kineska kompanija Green Miles Chemicals gradiće proizvodne pogone u zrenjaninskoj industijskoj zoni Jugoistok, a odeljenje za urbanizam objavilo je projekat urbanističko-arhitektonske razrade lokacije za izgradnju fabrike za proizvodnju tributil fosfata koji je na uvidu javnosti do 4. maja.

Kako se navodi u projketu koji je dostupan na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina, gradiće se upravna zgrada, proizvodni pogoni, rezervoarski i podzemni rezervoarski prostor, skladište i drugi objekti, a dat je i tehnološki opis dobijanja tributil fosfata i potrebne ekološke mere.

Na sajtu te kompanije, čije je sedište u Novom Sadu, navodi se da je registrovana u maju 2018. godine i da koristi razvijenu tehnologiju, radi proizvodnje fosfata najvišeg kvaliteta i visoke čistoće za korisnike širom sveta.

Kako navode, glavna industrijska upotreba tributil fosfata je za pročišćavanje fosforne kiseline, za ekstrakciju retkih metala, ekstrakciju uranijuma, kao i za hidraulične kočione tečnosti za avione, za agens protiv penušanja za cement i za ekstrakciju litijum karbonata radi proizvodnje litijumskih baterija.

Rešenje o prodaji zemljišta toj kompaniji doneto je na sednici Gradskog veća Zrenjanina jula prošle godine.

Gadonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je tada da su dva hektara prodata jednoj kineskoj kompaniji registrovanoj u Novom Sadu i da ta kompanija nema veze sa kineskim Linglongom, ali da je zainteresovana za poslovanje u Zrenjaninu, u zoni „Jugoistok“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar