U trendu

Kineska industrija se oporavila u maju, potroĆĄnja slaba

PEKING – Kineska ekonomija se donekle stabilizovala u maju nakon oơtrog pada prethodnog meseca uzrokovanog strogim kovid merama ograničenja, pri čemu je industrijska proizvodnja neočekivano porasla, ali je potroơnja ostala i dalje slaba.

Podaci, ipak, ukazuju na delimičan oporavak druge najveće svetske ekonomije od potpunog ili delimičnog zatvaranja desetina gradova u martu i aprilu, uključujući i komercijalni centar Ơangaj s ciljem svođenja kovid zaraze na nulu.

Industrijska proizvodnja je u maju porasla za 0,7 odsto u odnosu na godinu ranije, nakon pada od 2,9 odsto u aprilu, pokazali su danaơnji podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS), dok su analitičari predviđali u anketi Rojtersa negativan rezultat od 0,7 odsto.

PoĆĄto su kupci u nekim gradovima morali i dalje da ostanu u svojom domovima, maloprodaja je i u maju zabeleĆŸila pad od 6,7 procenata, ali blaĆŸi nego u aprilu kada je potonula za 11,1 posto.

Prema podacima Kineskog udruĆŸenja trgovaca putničkih automobilima, u zemlji je proĆĄlog meseca prodato 1,37 miliona putničkih vozila, ili za 17,3 odsto manje nego u maju 2021. godine, nakon pada od 35,7 odsto u aprilu.

Investicije u osnovna sredstva, ključni indikator koji prate vlasti u nastojanju da podrĆŸe privredu, porasle su za 6,2 procenta u prvih pet meseci, u poređenju sa očekivanim rastom od 6,0 posto.

Kineska vlada je pojačala infrastrukturne investicije i takođe najavila paket od 33 mere koje pokrivaju fiskalnu, finansijsku, investicionu i industrijsku politiku kako bi oĆŸivela ekonomiju razorenu pandemijom.

Stopa nezaposlenosti zasnovana na nacionalnoj anketi pala je na 5,9 procenata u maju sa 6,1 posto u aprilu, i neznatno je iznad vladinog cilja za 2022. od oko 5,5 odsto.

Međutim, anketna stopa nezaposlenosti u 31 velikih gradova je skočila na 6,9 posto, ơto je najviơi nivo u istoriji.

Kina je postavila godiĆĄnji cilj ekonomskog rasta od oko 5,5 procenata za ovu godinu, ali mnogi ekonomisti smatraju da je to sve viĆĄe nedostiĆŸno.

Kineske banke su u maju odobrile 1,89 biliona juana (280,62 milijarde dolara) novih zajmova, ĆĄto je skoro utrostručen aprilski iznos i daleko viĆĄe od očekivanja. Ali, 38 odsto novih zajmova u maju odnosilo se na kratkoročno finansiranja računa, ĆĄto sugeriĆĄe da je stvarna potraĆŸnja za kreditima i dalje slaba.

Centralna banka je danas zadrĆŸala srednjoročnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou peti mesec zaredom, u skladu sa trĆŸiĆĄnim predviđanjima, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.