U trendu

Kineska industrija ubrzala u martu, skok izvoznih narudžbi

PEKING – Kineska fabrička aktivnost se ubrzala nakon tri meseca usporavanja podstaknuta rastom izvoznih narudžbina, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja državne statistike i jedne industrijske grupacije.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru porastao je u martu na 51,9 poena sa februarskog nivoa od 50,6 bodova, objavio je Državni zavod za statistiku, prenosi agencija AP.

Na skali od 100 bodova, cifra iznad 50 poena označava rast a ispod tog nivoa pad proizvodne aktivnosti.

U većini industrijskih grana kineska proizvodnja se već vratila na nivo pre pandemije, ali se potrošačka i izvozna tražnja oporavljaju nešto sporije.

Međutim, indeks novih izvoznih narudžbina vratio se u martu na staze rasta zabeleživši skok na 51,2 poena u odnosu na 48,8 bodova u februaru, pokazuju podaci Kineske federacije za logistiku i kupovine.

Indeks ukupnih novih porudžbina, domaćih i iz inostranstva, porastao je na 53,6 poena oovog meseca sa februarskih 51,5 bodova.

„Smatramo ovaj oporavak krhkim“, napisala je Iris Pang iz ING banke u komentaru, ukazujući u tom kontekstu na eksterne rizike poput američkih sankcija prema kineskim tehnološkim kompanijama i obnavljanja antikovid mera u inostranstvu, dodaje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.