U trendu

Kineska kompanija 'Leju robot' traži partnere u Srbiji

BEOGRAD – Više od 300 kompanija, institucija i investicionih fondova iz Kine učestvuje na dvodnevnoj konferenciji Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEAZ) o saradnji u oblasti inovacija, a među njima je i kineska kompanija „Leju robot“ koja traži partnere u Srbiji.

Vang Song iz kompanije „Leju robot“, čiji su roboti (Aelos) danas plesali na otvaranju konferencije, kaže za Tanjug da ta firma pravi, razvija i prodaje tzv.humanoidne robote ne samo u Kini, već i u inostranstvu, te da traže partnere i saradnike i u Srbiji.

„Želimo da ponudimo naše robote, softvere i hardvere i u Srbiji koja je, inače, centar regiona Balkana, ima odličan geografski položaj, povezana je sa svim delovima sveta – Evropom, Bliskim istokom, Azijom i Afrikom“, objašnjava Vang zašto je „Leju robot“ u potrazi za partnerima u Srbiji.

Vang navodi da roboti te kompanije imaju razne namene i da se njima može upravljati daljinskim upravljačem, ali i putem telefona.

Humanoidni roboti, kaže, mogu da se programiraju za različite stvari -podučavaju tai-či, plešu, pevaju i razgovaraju sa ljudima.

Vang nije dovoljno upoznat sa IT industrijom u Srbiji, ali navodi da je na internetu saznao da je u Srbiji veliki broj poslodavaca i zaposlenih u IT sektoru.

„Video sam i da su oni konkurentni evropskim IT stručnjacima“, kaže Vang i dodaje da je prvi put u Srbiji i da je oduševljen Beogradom.

U okviru četvrte konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEAZ) održava se privredna konferencija na kojoj učestvuju kompanije, univerziteti, institucije i investicioni fondovi iz Kine i zemalja CIEZ, a na kojoj se predstavljaju najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.