U trendu

Kineski Alipej utrostručio mrežu trgovaca u Evropi

AMSTERDAM – Vodeća kineska platforma za elektronsko plaćanje Alipej (Alipay) napravila je veliki iskorak u Evropi, zahvaljujući kineskim turistima koji u sve većem broju hrle u taj region, kaže Roland Palmer, direktor evropskog odeljenja Alipeja.

On je, u izjavi za tv mrežu CNBC, naveo da je ta kompanija prošle godine utrostručila broj evropskih trgovaca koji prihvataju Alipej onlajn i mobilni sistem plaćanja, dodajući da njihov broj sada iznosi „više desetina hiljada“.

„Govorimo o desetinama hiljada trgovaca koji su zaista ushićeni zbog mogućnosti da im Alipej obezbedi pristup bogatim potrošačima, kao i onima iz srednje klase koji putuju kako bi obišli svet i koji žele da kupe poznate evropske brendove“, rekao je Palmer na jednoj konferenciji u Amsterdamu.

Alipej je u vlasništvu kompanije Ant fajnenšenel, privatnog kineskog tehnološog diva čija je vrednost prošle godine iznosila 150 milijardi dolara.

Palmer je rekao i da platforma za plaćanje Alipej ima „oko milijardu“ aktivnih korisnika, te da 55 zemalja u svetu trenutno prihvata Alipej, od čega čak 29 u Evropi.

Kineski potrošači su među onima koji su najbrže usvojili digitalna plaćanja, navodi CNBC, i podseća na jednu analizu EY-a iz 2018. godine koja je pokazala da čak 83 posto kineskih potrošača obavlja plaćanja ili transfer novca preko svojih mobilnih telefona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.