U trendu

Kineski ekonomski oporavak usporio u julu

PEKING – Kineska centralna banka je neočekivano smanjila dve ključne kamatne stope kako bi podstakla tražnju potrošača, pošto su današnji statistički podaci pokazali da je ekonomija usporila u julu, zbog pritiska politike nulte kovid zaraze na fabričku aktivnost i maloprodaju i krize u sektoru nekretnina.

Industrijska proizvodnja je porasla u julu 3,8 posto na godišnjem nivou, objavio je Nacionalni zavod za statistiku (NBS), što je ispod ekspanzije od 3,9 procenata u junu i ispod prognoze od 4,6 odsto, koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

Maloprodaja, koja se tek u junu vratila na staze rasta, povećala se prošlog meseca za 2,7 posto međugodišnje, podbacivši u odnosu na rast od 3,1 odsto u junu i u odnosu na očekivanja iz Rojtersove ankete od 5,0 procenata.

U kategoriji maloprodaje, pad su zabeležili ugostiteljstvo, nameštaj i građevinarstvo.

Prodaja automobila, jedna od najvećih kategorija po vrednosti, porasla je za 9,7 procenata, dok je najviše skočila prodaja zlata, srebra i nakita, za 22,1 posto. Internet prodaja robe ojačala je za 10 odsto na godišnjem nivou, brže nego u junu.

Kineske investicije u osnovna sredstva su u periodu januar-jul porasle za 5,7 procenata na godišnjem nivou, što je manje od očekivanog rasta od 6,2 posto.

Istovremeno, ulaganja u nekretnine su u julu pala jače nego u junu, dok su i investicije u proizvodnju usporile tempo rasta.

Mada je ukupna stopa nezaposlenosti u gradovima u julu opala na 5,4 procenta, nezaposlenosti mladih je ostala uporno visoka.

Stopa nezaposlenosti među mladima u Kini, starosti od 16 do 24 godine, iznosila je 19,9 odsto, što je najviši nivo od 2018.

Fu Lingui, portparol Nacionalnog zavoda za statistiku, pripisao je visok nivo nezaposlenosti mladih uticaju Kovida na poslovanje preduzeća i njihove mogućnosti zapošljavanja.

„Nacionalna ekonomija je i dalje na putu oporavka“, navodi se u saopštenju NBS-a, ali se upozorava na rastući „rizik od stagflacije“ na globalnom nivou i dodaje da „temelj za oporavak domaće privrede tek treba da se konsoliduje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar