Kineski gigant Huavej otvara Data centar u Kragujevcu

BEOGRAD – Kineski tehnološki gigant Huavej (Huawei) planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu (data centar), kaže za Tanjug direktor vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Kineski data centar nalaziće se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a čija je izgradnja počela u junu ove godine.

U narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom.

„Obavili smo razgovore sa kompanijom Huavej, pre svega za državni dejta centar u Kragujevcu. Izgradnjom ovog velikog regionalnog dejta centra, koji gradimo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Svetske banke, želimo da napravimo specijalizovan prostor za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave ali i velikih komercijalnih korisnika“, objašnjava Jovanović.

Smatra da je Srbija idealna da postane regionalni dejta centar velikih komercijalnih korisnika.

Već su parafirani dogovori sa velikim igračima sa Zapada na ovom terenu, poput Majkrosofta, Orakla, IBM-a.

„A sada interesovanje pokazuje Huavej, najveća kineska tehnološka kompanija, da svoj regionalni dejta centar za Evropu otvori baš u Kragujevcu. U tom smislu traju pregovori, razgovori i očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju u narednih mesec dana“.

Druga stvar o čemu Srbija razgovara sa Huavejem je saradnja u oblasti veštačke ineteligencije.

Vlada Srbije će, najavljuje, u narednih nekoliko meseci doneti Strategiju razvoja veštačke ineteligencije.

Upravo je, dodaje, Huavej daleko otišao u tehnološkom razvoju i hardvera i softvera za te potrebe.

Saradnjom sa ovom kompanijom, Srbija bi mogla da ima pristup takozvanim „haj performans kompjuting računarima“ koji omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za veštačku inteligenciju, a kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije omogućila bi da ovu platformu koriste univerziteti i naučno-tehnološki parkovi u Srbiji.

Kompanija Huavej, kao jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže na svetu, koja ima i svoje mobilne aplikacije, dobiće mogućnost da u Kragujevcu smesti sve podatke nakon završetka radova na izgradnji našeg Državnog centra.

U Evropi Huavej, inače, ima dva regionalna dejta centra za skladištenje podataka. Jedan je u Nemačkoj, a drugi u Holandiji, dok u ovom delu evropskog kontinenta nemaju takav centar.

Izgradnja dejta centra u Kragujevcu počela je u junu ove godine, a plan je da radovi budu završeni do jula sledeće godine.

Država investira u samu zgradu oko 30 miliona evra, dok će se iz kredita Svetske banke obezbediti novac za opremu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.