U trendu

Kineski milijarder Sjao osuđen na 13 godina zatvora

PEKING – Sud u Šangaju je saopštio danas da je osudio kinesko-kanadskog milijardera Sjao Đijanhua na 13 godina zatvora i kaznio njegov konglomerat Tumorou Holdings sa rekordnih 55,03 milijarde juana (8,1 milijardu dolara).

Sjao i njegova kompanija optuženi su za nezakonito zadržavanje javnih depozita, za nezakonito korišćenje poverenih sredstava i podmićivanje, saopštio je šangajski Prvi sud, prenosi Rojters.

Sjao je kažnjen takođe novčanom kaznom od 6,5 miliona juana (957 hiljada dolara), navodi se u saopštenju suda i dodaje da su Sjao i njegov holding „teško prekršli pravila finansijskog upravljanja“ i „ugrozili državnu finansijsku bezbednost“.

U periodu od 2001. do 2021. godine, Sjao i njegova kompanija su dali akcije, nekretnine, gotovinu i drugu imovinu vladinim zvaničnicima u ukupnom iznosu većem od 680 miliona juana (preko 100 miliona dolara), kako bi izbegli finansijski nadzor i ostvarili nelegitimne interese, napominje se u saopštenju.

Kineski regulatori su u julu 2020. godine konfiskovali devet povezanih institucija Tumorou grupe u okviru akcije suzbijanja rizika od nezakonitih postupaka finansijskih konglomerata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar