U trendu

Kineski mlazni avion C919 počeo proces testiranja leta

Kineski veliki putnički avion C919 obavio je danas svoj prvi validacioni let za kinbesku avio-kompaniju, poletevši sa aerodroma u Šangaju i sletevši na aerodrom u Pekingu.

Kako prenosi Sinhua, to označava početak 100-časovnog procesa validacije letenja aviona, koji će trajati do sredine februara 2023. Proces testiranja će sveobuhvatno potvrditi pouzdanost C919 imajući na umu komercijalne operacije – sa ciljem da se osiguraju bezbednost i efikasnost .

C919 je prvi domaći veliki mlazni avion u Kini.

Tokom 100-časovnog procesa validacije aviona, avion će sleteti u nekoliko gradova širom Kine, uključujući Peking, Čengdu, Sian, Haikou i Ćingdao, saopštila je kompanija Čajna istern erlajns (China Eastern Airlines), operateru lansiranja C919.

Prvi avion C919 isporučen je kompaniji Čajna istern erlajns ranije ovog meseca.

Prva grupa pilota, stjuardesa i osoblja za održavanje završila je obuku, a sprovedena je i dalja obuka za osoblje na ključnim pozicijama, saopštila je kompanija.

Rezultate procesa validacije leta će pregledati i proveriti Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine, a operativna dozvola za avion C919 će biti izdata avio-kompaniji ako se rezultati testiranja pokažu zadovoljavajućim.

Očekuje se da će avion Čajna istern erlajns biti pušten u komercijalni rad na proleće 2023.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.