U trendu

Kineski statističar: Stabilan rast kineske ekonomije jača sigurnost globalnog ekonomskog pejzaža

Ekonomski pokazatelji Kine svedoče  o „dobrom početku“ u prvom kvartalu 2024. godine, unoseći izvesnost u promenljiv globalni ekonomski pejzaž, rekao je gostujući govornik na četvrom Kineskom ekonomskom okruglom stolu, platformi za razgovore svih medija koju vodi novinska agencija Sinhua.

Globalni ekonomski pejzaž i dalje očekuje godinu punu neizvesnosti, sa komplikovanim međunarodnim okruženjem, čestim geopolitičkim sukobima i trendom visoke inflacije, visokog pritiska duga, visokih kamatnih stopa i niskog ekonomskog rasta koji će ostati nepromenjeni, rekao je Vang Guanhua, portparol Državni zavod za statistiku.

U tom kontekstu, kineski BDP je u prvom kvartalu porastao za 5,3 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, u poređenju sa ukupnim rastom od 5,2 odsto registrovanim prošle godine i iznad godišnjeg cilja rasta od oko pet odsto postavljenog za ovu godinu, pokazuju podaci Zavoda, prenosi Sinhua.

Obim spoljne trgovine zemlje u prvom kvartalu premašio je 10 hiljada milijardi juana (oko 1,41 hiljada milijardi američkih dolara) u istom periodu po prvi put, što predstavclja rast od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast dostigao šesto-kvartalni maksimum.

 Komentarišući podatke, Vang je rekao da snažne performanse odražavaju činjenicu da su osnove kineske makroekonomije ostale čvrstei  da je ekonomija ojačala sa snažnijim „mišićima i kostima“ kroz transformaciju i unapređenje.

„Na globalnom nivou, zemlja je zadržala vodeću poziciju među najvećim svetskim ekonomijama i nastavila da služi kao važan motor i stabilizator globalne ekonomije „, dodao je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.