U trendu

Kinezi grade HE „Dabar“, investicija od oko 265 miliona evra

BANJALUKA – Nakon osam godina najavljivane gradnje hidroelektrane (HE) „Dabar“, u junu će konačno biti potpisan ugovor za ovu investiciju od 430 miliona KM (oko 265 miliona evra), i to sa Kinezima, potvrđeno je za portal CAPITAL u „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS).

Portal podseća da je preduzeće „Hidroelektrana Dabar“ raspisalo u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrednosti oko 430 miliona KM.

Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Međutim, navode, od 19 zainteresovanih svetskih kompanija za gradnju HE „Dabar“, nakon raspisivanja tendera, predstavnici svega tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE.

Investicija u HE „Dabar“ neće biti prva koju Kinezi realizuju u BiH piše portal i navodi da će Kinezi graditi Blok 7 termoelektrane Tuzla.

Parlament FBiH dao je saglasnost za kreditno zaduženje „Elektroprivrede BiH“ kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

S druge strane, navode, iz Energetske zajednice su apelovali da bi garancija FBiH za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova su naznačili da je ugalj sve nepoželjniji energent.

Portal podseća da je komesar EU zadužen za pridruživanje Uniji Johanes Han rekao je da je zabrinut što neke balkanske zemlje mnogo pozajmljuju od Kine da plate infrastrukturu i da time povećavaju opasnost od dugorocne štete po svoje krhke privrede.

Han je ranije, dodaju, u razgovoru za Fajnanšel tajms, rekao da bi EU bila partner koji je više fer.

„Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo“, kazao je Han.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar