Kinezi piju srpska vina, najviše vole crvena, upoznaju i bela

ŠANGAJ – Zainteresovanost kineskog tržišta za srpske proizvode raste, a među onima koji su našli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina.

Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije, kojih je najviše na Sajmu izvoza EXPO u Šangaju, predstavlja i nekoliko vinarija.

Mirjana Đurić iz Fruškogorskih vinograda kaže za Tanjug da ta kompanija izvozi na kinesko tržište već tri godine.

U početku je, priča, Kinezima bila jako važna cena vina koje se izvozi, pa su izvozili komercijalne linije, dok sada kupci više znaju o vinu, pa se na njihovo tržište plasiraju i premijum linije.

„Cena im je manje važna, važan je kvalitet“, rekla je Đurić.

Ta kompanija izvozi u tri kineske provicnije, pet do šest kontejnera godište, a rade na tome da dodatno povećaju izvoz, jer im je, kaže, kinesko tržiste veoma važno.

„Kinezi više vole da piju i više poznaju crvena vina, u poslednjih par godina počinju da upoznaju i piju bela i roze vina”, dodala je Đurić.

Pred kupcima iz Kine i celog sveta predstavljeni su i mlečni proizvodi iz Srbije.

U Mlekari Šabac kažu da im je cilj da približe prozivode, kvalitet i dugu tracidiju, što, dodaju, već znaju potrošači u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Nemačkoj…

Navike u ishrani Kineza se menjaju, počinju da jedu sir i to je naša šansa, uvereni su u šabačkoj mlekari.

Na velikom sajmu su Šangaju kupcima iz Kine i celog sveta predstavlja se deset kompanija iz Srbije, a pored vina i mlečanih proizvoda, predstavljeni su i organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis „Made in Serbia“.

Na srpskom štandu je najviše prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom „Arome čiste prirode“, među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.