U trendu

Kinezi piju srpska vina, najviĆĄe vole crvena, upoznaju i bela

Ć ANGAJ – Zainteresovanost kineskog trĆŸiĆĄta za srpske proizvode raste, a među onima koji su naĆĄli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina.

Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije, kojih je najviơe na Sajmu izvoza EXPO u Ơangaju, predstavlja i nekoliko vinarija.

Mirjana Đurić iz FruĆĄkogorskih vinograda kaĆŸe za Tanjug da ta kompanija izvozi na kinesko trĆŸiĆĄte već tri godine.

U početku je, priča, Kinezima bila jako vaĆŸna cena vina koje se izvozi, pa su izvozili komercijalne linije, dok sada kupci viĆĄe znaju o vinu, pa se na njihovo trĆŸiĆĄte plasiraju i premijum linije.

„Cena im je manje vaĆŸna, vaĆŸan je kvalitet“, rekla je Đurić.

Ta kompanija izvozi u tri kineske provicnije, pet do ĆĄest kontejnera godiĆĄte, a rade na tome da dodatno povećaju izvoz, jer im je, kaĆŸe, kinesko trĆŸiste veoma vaĆŸno.

„Kinezi viĆĄe vole da piju i viĆĄe poznaju crvena vina, u poslednjih par godina počinju da upoznaju i piju bela i roze vina”, dodala je Đurić.

Pred kupcima iz Kine i celog sveta predstavljeni su i mlečni proizvodi iz Srbije.

U Mlekari Ć abac kaĆŸu da im je cilj da pribliĆŸe prozivode, kvalitet i dugu tracidiju, ĆĄto, dodaju, već znaju potroĆĄači u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Nemačkoj


Navike u ishrani Kineza se menjaju, počinju da jedu sir i to je naơa ơansa, uvereni su u ơabačkoj mlekari.

Na velikom sajmu su Ć angaju kupcima iz Kine i celog sveta predstavlja se deset kompanija iz Srbije, a pored vina i mlečanih proizvoda, predstavljeni su i organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa na ĆĄtandu iznad kojeg dominira veliki natpis „Made in Serbia“.

Na srpskom ĆĄtandu je najviĆĄe prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom „Arome čiste prirode“, među 3.000 kompanija koje izlaĆŸu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izloĆŸbenog prostora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.