U trendu

Kipar i Izrael utanačuju sporazum o gasovodu i fabrici za konverziju prirodnog gasa u tečno stanje

Kipar i Izrael pripremaju sporazum o gasovodu koji će prirodni gas dopremati do ove istočnomediteranske ostrvske zemlje gde će biti prerađen u tečnost i onda brodom transportovan do Evrope i potencijalno drugde, rekao je danas kiparski ministar energetike Giorgos Papanastasiu.

Prema njegovim rečima, on će uskoro posetiti Izrael kako bi se postigao formalni sporazum.

Kada ugovor bude potpisan, gasovod bi mogao da bude završen za 18 meseci.

Kada investitori budu pronađeni, biće potrebno dve i po godine da se na Kipru izgradi fabrika za konverziju prirodnog gasa u tečnost.

Do sada je kod južne obale Kipra otkriveno pet značajnih nalazišta gasa.

Izrael ima 11 takvih polja: najveće, nazvano Levijatan, sadrži oko 22 triliona kubnih stopa (623 milijarde kubnih metara) gasa.

Papanastasiu je rekao da će se ovog meseca sastati sa predstavnicima energetskih kompanija koje imaju dozvolu da istražuju naftu i gas u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra – uključujući francuski Total, italijanski Eni, Ekon Mobil i Ševron, kako bi utanačili načine saradnje.

Ministar je rekao da se Izrael složio sa predlogom kiparske vlade o izgradnji gasovoda i fabrike za konverziju gasa u tečno stanje, a taj predlog je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obelodanio u nedelju.

„Istočni Mediteran ima dovoljno (gasnih) nalazišta. Većina se nalazi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Izraela, ali Kipar ima i dovoljne količine da se ovaj projekat materijalizuje“, rekao je Papanastasiu novinarima.

Ministar je objasnio da je ovaj projekat zapravo skraćena verzija ideje o cevovodu Ist Med, vrednom šest milijardi evra, koji je trebalo da bude dug 1.900 kilometara i da transportuje regionalni gas direktno u Evropu. Projekat je, međutim, poslednjih godina u nemilosti.

Umesto direktne gasovodne veze sa Evropom, prerađeni gas sa Kipra bi mogao da stigne na međunarodna tržišta brodom.

„Kada imate tečni prirodni gas, on može da ide u bilo kom pravcu… Evropi je sada potrebniji, ali tržišta se mogu naći i u Aziji“, rekao je Papanastasiu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.