U trendu

Knajsl: Ne politizovati „Severni tok 2“

BEČ – Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl izjavila je danas za rusku agenciju Ria da je gasovod „Severni tok 2“ komercijalni projekat koji ne treba politizovati.

Knajsl je prokomentarisala izjavu buduće predsednice Evropske komisije Ursule von der Lejen da „Severni tok 2“ predstavlja pretnju od prevelike ovisnosti EU o energetskim resursima iz Rusije, rečima: „Da, znam za to, ali ‘Severnim tokom 2’ se bave se kompanije. To nije projekt Evropske komisije, u njega su investirali preduzetnici“, prenosi Hina.

„Projekat je gotovo završen. Niko ne gradi gasovod da bi ugrozio druge. On se suočava sa istim prigovorima koji su se pojavili između 2005. i 2010. godine, kada su svoje rezerve izražavali Danska, Poljska i baltičke zemlje, pa su ti problemi rešeni. Nadam se da će biti rešene i sadašnje teškoće. Svi bi trebalo da budu zainteresovani za to da se preduzetnički projekat ne politizuje“, rekla je Knajsl .

Gasovod „Severni tok 2“ obuhvata dva kraka cevi položenih po dnu Baltičkog mora, sa polaznom tačkom u Rusiji a završnom u Nemačkoj, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Završetak gradnje planiran je krajem ove godine.

Trasa gasovod se proteže kroz teritorijalne vode ili ekskluzivne ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Dozvolu za polaganje cevi kroz svoje teritorijalne vode nije dala još samo Danska.

Protiv „Severnog toka 2“ aktivno istupa Ukrajina, koja se boji gubitka prihoda od tranzita ruskog gasa prema Evropi, ali i niz evropskih zemalja među kojima su Poljska, Letonija i Litvanija. SAD takođe nastoje da blokiraju ovaj projekat uz obrazloženje da će on Evropu učiniti previše zavisnom od ruskog gasa, dok analitičari kažu da se iza akcije Vašingtona krije američki interes za izvoz tečnog prirodnog gasa u Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.