Knežević: Srbija je pouzdan prijatelj Kine

BEOGRAD – Ministar privrede Srbije Goran Knežević razgovarao je u Beogradu s delegacijom kineske provincije Henan, koju je predvodio zamenik guvernera He Jinping, o mogućnostima za dalje unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Kine, objavljeno je na sajtu Ministarstvo privrede.

Knežević je izrazio zadovoljstvo što ekonomski odnosi prate odlične političe odnose dve zemlje i iz godine u godinu idu uzlaznom putanjom.

„Spoljnotrgovinska razmena je u 2018. godini iznosila gotovo dve milijarde evra, a ove godine će, nadam se, premašiti taj iznos“, rekao je Knežević juče na sastanku s delegacijom kineske provincije Henan.

Naglasio je da Srbiju i Kinu veže „čelicno prijateljstvo“ i da su kineski partneri značajni investitori u Srbiji.

Knežević je naveo da se upravo realizuje investicija kineskog Šandong Linglonga u Zrenjaninu od gotovo milijardu evra, kao i projekat izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka prijateljstva u Smederevu, što, dodaje, otvara prostor za nova ulaganja iz Kine i još jaču saradnju.

„Srbija je mala, ali politički i ekonomski stabilna zemlja. Mi smo pouzdan prijatelj Kine i želimo da sarađujemo“, poručio je Knežević.

He Jinping je rekao da je Srbija kljucna zemlja na Zapadnom Balkanu.

Uveren je, kako ističe, da će dve zemlje koje funkcionišu na nivou strateškog partnerstva još više produbiti saradnju, dodaje se u saopštenju srpskog ministarstva privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.