U trendu

Knežević: U slučaju Mitilineos, Ministarstvo će raditi u interesu Srbije

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da će Ministarstvo u slučaju presude kojom Srbija treba da plati 40 miliona dolara grčkoj kompaniji Mitilineos, zbog neobjavljenih poslova RTV Bora, postupati u skladu sa zakonom i u saradnji sa nadležnim organima, kako bi se zaštitili interesi Srbije.

U pisanoj izjavi ministra Kneževića dodaje se da je taj slučaj dokaz neodgovorne ekonomske politike prethodne vlasti.

„To jasno pokazuje da su ranije u Srbiji ‘cvetali’ demagogija i politikantstvo, što je i dovelo našu zemlju i njene gradjane u situaciju kakvu sada imamo. Ova Vlada je odlučna u nameri da pokaže suprotno. Danas ne guramo probleme pod tepih, već ih rešavamo i to uvek na način koji je u aktuelnim okolnostima za Srbiju najbolji mogući. Tako ćemo rešavati i nasleđene probleme, jer takvo ‘nasledstvo’ ne želimo da ostavljamo našoj deci i unucima“, navodi se u pisanoj izjavi Kneževića.

Medjunarodni arbitražni sud presudio je u višegodišnjem sporu grčke kompanije Mitilineos protiv Srbije zbog RTB Bora u korist grčke kompanije koja je od Srbije tražila kompenzaciju.

Kako je jucče saopštila grčka kompanija, sud je odlučio da Srbija treba da isplati Mitilineusu kompenzaciju od 40 miliona dolara.

Mitilineos je 2005. godine podneo tužbu protiv Srbije zahtevajući isplatu dugovanja od RTB-a i tada je saopšteno da je RTB ostao dužan Mitilineosu 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra.

Kako tvrdi Mitilineos, RTB Bor je 2004. počeo da ne izvršava obaveze prema toj kompaniji, da ne otplaćuje novac i ne isporučuje metal uprkos avansnom plaćanjima, kao i da ne isporučuje rudu bakra za preradu koja je pripadala grčkoj firmi.
 
Srpska vlada je, navodi grčka kompanija, paralelno nizom zakonodavnih i administrativnih mera zabranila isplatu prethodnih obaveza bez odobrenja vlade, kao i izvršenje mera poverilaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.