U trendu

Knezevic: Za dva dana 3.000 prijava za program Moja prva plat

BEOGRAD – Za program Moja prva plata, na koji mladi do 30 godina i bez radnog iskustva mogu da se prijave do 31. oktobra, u prva dva dana prijavilo se blizu 3.000 kandidata, rekao je danas načelnik u direkciji Nacionalne službe za zapošljavanje Ilija Knežević.

„Od tog broja 1.500 kandidata je završilo pisanje svoje biografije na portalu i već je konkurisalo na blizu 5.000 pozicija kod 2.000 posodavaca“, naveo je on.

Knežević je za Tanjug govorio o Programu moja prva plata i kazao da je najviše zainteresovanih za program u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i u Nnovom Pazaru, Leskovcu, Kruševcu, kao i ostalim gradovima širom zemlje.

Istakao je da su dve trećine pozicija koje su poslodavci oglasili za kandidate sa srednjim obrazovanjem, dok je ostatak namenjen za kandidate sa visokim obrazovanjem.

„Od traženih zanimanja najveći broj je za administrativne saradnike, trgovci u maloprodaji i veleprodaji, komercijalisti, konobari, frizeri, zavarivači i tehničke struke srednjeg nivoa obrazovanja, zatim tu su knjigovođe, računovođe, ekonomisti, pravnici, doktori medicinske sestre i slično“, naveo je Knežević.

Izrazio je uverenje, na osnovu prethodna dva ciklusa, da će ove godine za program konkurisati oko 20.000 prijavljenih mladih.

Podsetio je da je sam program osmišljen kao praksa i nije vezan za struku, te da mladi mogu da se pronađu i u drugim zanimanjima i konkurišu na više pozicija.

Prema njegovim rečima, cilj programa je da osobe koja konkurišu pronađu posao.

Druga faza programa Moja prva plata, u kojoj se nezaposleni prijavljuju za radna mesta koja su u prvoj fazi programa prijavili poslodavci, počela je 3. oktobra.

Prijavljivanje traje do kraja meseca, a sve informacije o prijavljivanju i oglasenim radnim pozicijama za angažovanje nezaposlenih mlađih od 30 godina, oni mogu naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i sajtu Moja prva plata.

Nezaposleni mogu da se prijavljuju kod više poslodavaca i na više radnih mesta kod istog poslodavca.

Do 22. septembra, kada je istekao rok za prijavljivanje firmi, prijavilo se njih 10.313 poslodavaca kojima je potrebno ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar