U trendu

Ko je novi vlasnik Luke Novi Sad?

BEOGRAD – Kompanija „P&O Ports Dubai“, budući vlasnik „Luke Novi Sad“, posluje u okviru holdinga „DP World“ koji trenutno poseduje portfolio od 78 operativnih lučkih i kopnenih terminala u 40 zemalja širom sveta.

Kompanija „DP World“ je nedavno objavila da je u prošloj godini ostvarila snažne poslovne rezultate i da je njen profit dostigao 1,27 milijardi dolara, što je za 5,1 odsto više nego u 2017. godini.

Prihodi su uvećani za 20 odsto na 5,6 milijardi dolara, i rezultat su, kako se navodi na njenom zvaničnom sajtu, preuzimanja kompanija Drydocks World, Dubai Maritime City (DMC), Cosmos Agencia Maritima, Continental Warehousing Corporation (CWC) i preuzimanja punog vlašnistva nad lučkim terminalom Santos u Brazilu.

Kompanija „DP World“ sa sedištem u Dubaiju osnovana je 1972. godine, i, kako se navodi na sajtu, uspela je da iz lokalnog lučkog operatera izraste u globalni faktor u oblasti trgovine.

Ima tim od preko 45.000 ljudi, a posluje u azijsko-pacifickom regionu, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, na Bliskom Istoku, u Evropi i Africi.

Zajedno sa svojim podružnicama, „DP World“ razvija i upravlja međunarodnim pomorskim i kopnenim terminalskim operacijama, pomorskim uslugama, industrijskim parkovima i ekonomskim zonama, logističkim uslugama i tehnološkim rešenjima za trgovinu.

Takođe poseduje i upravlja flotom specijalizovanih plovila, uključujući tegljače, ledolomce i rečne barže koje obezbeđuju logistička rešenja za kupce u javnom i privatnom sektoru.

Svaki dan preveze 174.000 kontejnera.

Kompanija „DP World“ je 2007. godine primljena na berzu Nasdak Dubai.

Predsednik i izvršni direktor holdinga je sultan Ahmed bin Sulajem.

Inače, Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije „Luke Novi Sad“ proglasila je danas uspešnom finansijsku ponudu koju je „P&O Ports Dubai“ dao za kupovinu tog novosadskog preduzeća u vrednosti od 7,99 miliona evra.

To je početna cena koju je država utvrdila u drugom tenderu raspisanom u decembru prošle godine.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva privrede Dragana Stevanovića, ta kompanija je danas treći lučki operater u svetu, i najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.