U trendu

Kod Kladova počeli radovi na 41km kanalizacione mreže

KLADOVO – U selu Velika Vrbica kod Kladova danas su počeli radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u okviru projekta „Čista Srbija“, a koji podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u 69 lokalnih samouprava na 77 lokacija u Srbiji, kao i izgradnju regionalnih deponija na četiri lokacije.

Početku radova u Velikoj Vrbici prisustvovao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je rekao da će na teritoriji opštine Kladovo biti izgrađen 41 kilometar kanalizacione mreže, kao i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Istakao je da vrednost radova na teritoriji te opštine iznose 21 milion evra.

„Ovo je jedan veliki dan za Kladovo, nastavljamo sa investicijama na teritoriji cele Srbije u komunalnu infrastrukturu. Ovo su prvoklasni ekološki projekti i nismo slučajno izabrali Kladovo da bude u prvom paketu opština, jer je Kladovo jedan veliki turistički centar, a nema turizma i investicija bez visokih ekoloških standarda“, rekao je Momirović.

Ministar je kazao da je cilj države da se u narednih pet godina pokrije više od 80 odsto zemlje najkvalitetnijom komunalnom infrastrukturom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

„Ovaj projekat sprovodimo kako bismo očistili našu zemlju i kako bismo ostavili čistu zemlju za našu decu i za nas“, rekao je Momirović.

Naveo je da Kladovo danas izgleda drugačije nego pre sedam ili osam godina, da ima nove lokalne puteve, kao i put do Beograda.

„Mislim da će Kladovo najviše osetiti kada izgradimo brzu saobraćajnicu od Požarevca preko Velikog Gradišta do Golupca, to će otvoriti još prostora za nove investicije i nove turiste“, rekao je Momirović.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić istakao je da ta opština projekat izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nikada ne bi mogla sama da isfinansira i zahvalio na pomoći Vladi Srbije.

„Danas počinju radovi na jednoj trasi koja je duga 41 kilometar i mi počinjemo radove ovde iz Velike Vrbice, tu se radi 7.567 metara, onda nastavljamo u selo Rtkovo, Korbovo, deo Kladova, deo Brze Palanke i Podvrška. To je veliki projekat, nama je značajan zbog onoga čime mi želimo da se bavimo i čime se bavimo, a to je turizam“, rekao je Nikolić.

Radove u okviru projekta „Čista Srbija“ sprovodi kineska kompanija CRBC, sa kojom je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u februaru ove godine potpisalo Ugovor za projektovanje i izvođenje radova, a vrednost tog ugovora je 3,2 milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.