U trendu

Kolaps na Londonskoj berzi, gubitak 100 mlrd funti

Akcije na Londonskoj berzi su na početku jutrošnjeg trgovanja pale za oko osam odsto, pri čemu su indeksi banaka izgubili oko trećinu vrednosti, nakon što se Velika Britanija izjasnila za izlazak iz Evropske unije.

Kako navode britanski mediji, gubitak londonskog indeksa FTSE 100 iznosi čak 100 milijardi funti u četiri dana.

Finansijska tržišta u Britaniji su, kako ocenjuje Rojters, suočena sa najvećim kolebanjima u svojoj istoriji, pri čemu je funta pala na 31-godišnji minimum, što je njen najveći pad ikada.

Kako prenosi agencija Frans pres, londonski indeks akcija FTSE 100 je oko 07:45 časova po Griniču pao za 5,0 odsto, dok su akcije banaka poput Rojal benk ov Skotland, Barkliza i Lojdsa izgubile blizu trećine tržišne vrednosti.

„Britanski građani su glasali protiv ekonomskih upozorenja velike većine stručnih ekonomskih mišljenja. Ne iznenađuje što su jutrošnji rezultati referenduma prouzrokovali šok na globalnim finansijskim tržištima“, izjavio je ekonomista Unikredit banke, Danijel Vernaca.

U evrozoni, šteta je još veća, pri čemu je pariski indeks KAK 40 izgubio preko 10,0 odsto vrednosti. Akcije finansijskih institucija poput BNP Paribe i Kredi Agrikola su pale za 17 odsto, dok su akcije Sosijete Ženerala pale za 21 odsto.

Frankfurtski indeks DAX je, takođe, pao za preko 10,0 odsto u jednom trenutku, da bi se kasnije blago oporavio, uz pad od 8,7 odsto. Akcije Dojče banke i Komercbanke su pale za preko 16 odsto.

Glavni indeks Madridske berze je pao za 12 odsto, atinski za 15 odsto, amsterdamski za 9,0 odsto, a glavni indeks berze u Pragu za 10 odsto.

Funta se sunovratila za 10 odsto, na 1,3229 dolara u jednom trenutku, što je njen najniži nivo od 1985. godine, dok je dolar pao ispod 100 jena, prvi put za dve i po godine.

Evro je takođe pao za 3,2 odsto na 1,1012 dolara.

Investitori su potražili relativno bezbedno utočište u vladinim obveznicama, pri čemu je vrednost nemačkih državnih obveznica snažno dobila na ceni usled velikog priliva novca investitora koji su u potrazi za sigurnim ulaganjem nakon što je Britanija glasala za napuštanje Evropske unije.

Porasla je i vrednost britanskih obveznica, pri čemu su prinosi na10-godišnje obveznice pali na istorijski minimum.

Indeksi u Aziji su, takođe, u padu – honkonški je pao za 2,92 odsto, a šangajski za 1,30 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.