U trendu

Kolika je šteta od 10 najgorih prirodnih katastrofa?

Deset najgorih prirodnih katastrofa je u 2018. godini prouzrokovalo štetu od najmanje 84,8 milijardi dolara, navodi se u studiji humanitarne organizacije „Ćristian Aid“.

Ekstremni vremenski uslovi izazvani klimatskim promenama pogodili su svaki naseljeni kontinent u ovoj godini, a studija je pokazala da „klimatske promene imaju poguban uticaj na živote mnogih ljudi“, kaže Ket Krejmer, koja rukovodi radom te britanske organizacije.

„Najskuplje“ prirodne katastrofe u 2018. godini bili su uragani „Florens“ i „Majkl“, pošto su izazvali štetu od najmanje 32 milijarde dolara kada su protutnjali kroz SAD, Karibe i delove centralne Amerike, navodi se u izveštaju, a prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države su, takođe, pretrpele gubitak od najmanje devet milijardi dolara zbog požara koji su odneli više desetina života, uništavajući takođe hiljade domova u Kaliforniji.

Japan je tokom leta bio pogođen katastrofalnim poplavama, da bi u jesen usledio snažan tajfun „DŽebi“. Te dve katastrofe su zajedno napravile štetu od preko 9,3 milijardi dolara, dodaje se u izveštaju.

Suše u Evropi, poplave u južnoj Indiji i tajfun „Mangkhut“ na Filipinima i u Kini su takođe među „najskupljim“ prirodnim katastrofama u 2018. godini.

Iz te organizacije navode da će rastuće temperature nastaviti da prouzrokuju ekstremne vremenske uslove, zbog čega su apelovali na sveobuhvatniju akciju kako bi se sprečilo globalno zagrevanje koje će najteže pogoditi najsiromašnije zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar