U trendu

Koliko će koštati Rusiju zabrana letova za Egipat?

Turizam Rusije može pretrpeti štetu od oko 200 miliona dolara, ako zabrana letova u Egipat, koju su uvele ruske vlasti potraje duže od dva-tri meseca, saopštila je Asocijacija turoperatera Rusije (ATOR).

Jedan od krucijalnih razloga gubitaka za turooperatere može da bude nespremnost egipatskih partnera da prihvate predlog da unapred uplaćena sredstva za smeštaj ruskih turista priznaju za buduće grupe koje će u tu zemlju ići posle ukidanja zabrane, navodi se u saopštenju ATOR-a.

ATOR traži od vlade saradnju u rešavanju tog pitanja, uključujući i pomoć Ministarstva inostranih poslova Rusije, prenele su Ria novosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret o privremenoj zabrani putničkih letova iz Rusije u Egipat, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravna pitanja.

Ministarstvo spoljnih poslova se obavezuje da koordiniše sa egipatskim vlastima pitanje bezbednosti ruskih građana koji su odseli toj zemlji i njihov bezbedan povratak kući, navodi se u predsedničkom dekretu.

Dekretom se vlada obavezuje „da preduzme mere kako bi se obezbedio povratak ruskih građana iz Egipta, kao i njihovog prtljaga natrag u Rusiju“, preneo je Tas.

Oko 80.000 Rusa ostalo je „zaglavljeno“ u Egiptu, uglavnom u Hurgadi i Šarm el Šeiku, nakon što je zvanični Kremlj obustavio sve letove prema toj zemlji zbog pada ruskog aviona iznad Sinaja pre devet dana, kada je život izgubilo 224 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.