U trendu

Koliko ljudi u Srbiji radi „na crno“?

U vanrednim kontrolama koje je inspekcija rada sprovela kod poslodavaca širom Srbije, posebno u Beogradu i zimskim turističkim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini i Divčibarama, otkriveno je da od ukupno 1.602 zatečena radnika, njih 456, oko 28 odsto, nema ugovor o radu i nije prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzori su izvršeni kod 755 poslodavaca koji se bave trgovinom, ugostiteljstvom, proizvodnjom hleba, peciva i kolača i drugim delatnostima, saopštilo je Ministarstvo rada.

Radnici „na crno“ zatečeni su kod skoro polovine kontrolisanih poslodavaca, kod njih 344. Kako se navodi u saopštenju, najdrastičniji primeri otkriveni su u Beogradu – u jednom objektu brze hrane u Batajnici, gde je zatečeno čak 13 neprijavljenih radnika, a kod dva poslodavca u Mirijevu u građevinarstvu otkriveno je po pet radnika „na crno“.

Zbog utvrrenih prekršaja radnih odnosa inspektori su podneli 344 prekršajne prijave, izdali 12 prekršajnih naloga i doneli 298 rešenja. U nadzorima je otkriveno i šest neregistrovanih subjekata, od kojih su se tri bavila ugostiteljstvom, dva trgovinom i jedan proizvodnjom odeće, piše u saopštenju.

Inspektori su doneli šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.