U trendu

Komore 6 zemalja regiona zajedno privlače investicije

BEOGRAD – U Privrednoj komori Srbije danas je održana sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF), a predsednik PKS i KIF-a Marko Čadež kaže da regionalne komore šest ekonomija Zapadnog Balkana rade na intenzivnom privlačenju novih investicija u region i da je dogovoren zajednički nastup na sajmovima u Šangaju, Dubaiju i Berlinu.

Čadež je novinarima rekao da odlučeno da se formira i posebno novo odeljenje za promociju izvoza i privlačenje investicija u okviru Regionalne komore Zapadnog Balkana.

Kaže da se o dosta tema danas razgovaralo, pre svega o jednoj novoj, nikada do sada toliko intenzivnoj akciji privlačenja novih investicija u region, promovisanja regiona kao investicione destinacije i prezentacije i promocije izvoza proizvoda iz svih šeset ekonomija Zapadnog Balkana na poznata tržišta.

Planiran je, kako je naveo, zajednički nastup na sajmu u Šangaju, Berlinu i na sajmu EXPO u Dubaiju od oktobra.

„Imaćemo prostor u Dubaiju koji će koristiti svih šest ekonomija i predstavljaćemo u različitim sektorima naše kompanije i povezivati ih sa svetskim kompanijama. To su sektor turizma i usluga, sektor mašinske, automobilske i avio-industrije, IT, sektor poljoprivrede i prehrambenih proizvoda“, precizirao je Čadež.

Povodom odluke da se formira i posebno novo odeljenje za promociju izvoza i privlačenje investicija u okviru Regionalne komore Zapadnog Balkana, Čadež kaže da će na čelu tog odeljenja biti savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil.

Reč je, objašnjava, o našim kontaktima i alatima koje smo razvili i mreži kompanja za koje znamo da žele da investiraju u region i da pozicioniraju svoje investicije ne samo u jednoj ekonomiji već na nekoliko lokacija.

„Njima treba sagovornik koji može da to obezbedi, jedini takav sagovornik jeste Regionalna komora Zapadnog Balkana, naš Komorski investicioni forum“, rekao je Čadež.

Najavio je da KIF ulazi u jednu aktivnu fazu rada što će se, kaže, videti već krajem juna u Berlinu, a zatim i na drugim događajima koji slede.

„Nadam se da ćemo zajedno biti jači i zajedno nparaviti dobre poslove. Mi smo svi pojedinačno mali u odnosu na ono što možemo kao potencijal jednog zajedničkog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana“, poručio je Čadež.

Zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije Fatmir Bitići rekao je novinarima u PKS da čitav region treba zajednički da radi kako bi se mogao izvući maksimum iz ovoga procesa i kako bi region bio globalno konkurentniji.

Inicirao je da šest ekonomija Zapadnog Balkana usvoje ujednačenu investicionu politiku za privlačenje stranih investitora u region kako bi bio konkurentiji i kako bi se bolje pozicionirao ka stranim kompanijama iz globalnog lanca vrednosti i snabdevanja.

Naglasio je da što više treba iskorititi potencijale koje region može da ponudi.

„Jedan region, jedna ekonomija, svi smo zajedno tu“, rekao je predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azenski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.