U trendu

Kompanija Here mapira Srbiju u 3D tehnologiji

BEOGRAD – Kompanija Here Tehnolodžis (Tećnologies), koja se bavi uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa, najavila je da će ovog proleća mapirati delove Srbije visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom u okviru napora da ponudi najnaprednije mape sveta.

Kako se navodi u saopštenju kompanije sa sedištem u Amsterdamu, Here planira da vozi ulicama Srbije od aprila do juna 2021. godine, koristeći automobil opremljen tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.

Jasno obeležen Here automobil će u 3D tehnologiji praviti panoramske snimke ulica i interesnih tačaka kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani.

Informacije će se koristiti u izradi bogatih i detaljnih mapa Srbije dizajniranih da podrže autonomna vozila i druge napredne usluge koje poboljšavaju bezbednost na putevima, smanjuju zagušenja u saobraćaju i omogućavaju ljudima da se lakše kreću gradskim područjima.

U narednim mesecima, vozilo će saobraćati glavnim putevima širom zemlje i ulicama određenih gradova, a čitav postupak snimanja će se odvijati bez zaustavljanja i uticaja na normalan tok saobraćaja, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.