U trendu

Kompanija Štada ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023.

Nemačka farmaceutska kompanija Štada (Stada), u čijem sastavu posluje Hemofram u Srbiji, nastavlja i u 2023. dvocifreni rast prodaje i dobiti, saopšteno je danas.

Ta poslovna grupacija je prošle godine povećala prodaju za 14 odsto, na 3,73 milijarde evra, dok je zarada pre odbitka kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana 19 odsto, na 802 miliona evra.

Kako je istaknuto u saopštenju Štade, zarada je ostvarena poboljšanom cenom koštanja uprkos inflatornim pritiscima, kao i snažnom pouzdanom isporukom.

„Naši rezultati nastavljaju da napreduju u odnosu na naše glavne konkurente“, rekao je generalni direktor Štada grupe Peter Goldschmidt. 

Na rast prodaje u 2023. su najviše uticali zdravstveni proizvodi široke potrošnje, sa udelom od 40 odsto u ukupnoj prodaji Štada grupe.

Prodaja te robe povećana je za 17 odsto i iznosila je 1,49 milijardi evra, što je bolji rezultat od prvih 10 konkurenata. To je ojačalo Štadinu poziciju četvrtog najvećeg dobavljača zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u Evropi.

Štada je na četvrtoj poziciji na evropskom maloprodajnom tržištu generičkih proizvoda čiju prodaju je u 2023. povećala za šest odsto, na 1,5 milijardi evra.

Štadin najbrže rastući proizvodni segment u 2023. bili su farmaceutski specijalni proizvodi čija prodaja je uvećana 25 odsto, na 749 miliona evra, što je 20 odsto od ukupne prodaje Grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.