U trendu

Kompanija Sunoko otvorila u Vrbasu biogasno postrojenje vredno više od devet miliona evra

Članica MK Grupe, kompanija Sunoko, objavila je danas da je pustila u rad biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu, vredno više od devet miliona evra.

Kako je istaknuto, tom investicijom, kompanija je dala snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije.

Postrojenje ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2,4 MW/sata, tako da će obezbedjivati godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava.

„Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas. Kompanija Sunoko, kao deo MK Grupe, odlučila je da otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe iskoristi za proizvodnju struje“, istakao je direktor tehničkog sektora kompanije Sunoko Zoran Stojak.

On je naglasio da ovakvim inovativnim projektima, grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju.

Biogasna elektrana u Vrbasu koristi tehnološko rešenje firme „Wabio Technologie GMBH“ iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva energetska rešenja.

Primena biogasa, uz očuvanje prirodnih resursa, unapredjuje energetski bilans zemlje kroz uvećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji i doprinosi ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije dobijene iz obnovljivih izvora do 2040. poveća na najmanje 40 odsto.

Podseća se da je MK Grupa, zajedno sa kompanijom „Fintel Energija“, već čitavu deceniju jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvodjača električne energije na energetskom tržištu Srbije.

Kako je najavljeno, MK Grupa će u naredne tri godine uložiti 300 miliona evra u ključne oblasti poslovanja, od čega je 85 miliona evra opredeljeno za drugu fazu vetroparka „Košava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.