Kompanija Treves u vlasništvu Francuza napušta Sloveniju

TREBNJE – Slovenačka podružnica francuskog proizvođača delova za unutrašnjost automobila Treves napušta Sloveniju.

Odluku o odlasku, nakon 16 godina poslovanja u Sloveniji, donela je nedavno matična kompanija u Francuskoj, potvrdio je danas glavni izvršni direktor Trevesa Andrej Baškovič novinskoj agenciji STA.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla STA, odluka je povezana sa štetom koju je izazvao januarski požar u toj fabrici, kao i s poslovanjem Revoza iz Novog Mesta, jednim od najvećih klijenata Trevesa, koji je izvršio samo srednjoročne porudžbine za model Reno Tvingo, dok je njegova sudbina posle 2024. neizvesna.

Prema saopštenju francuske kompanije Treves SA, fabrika u Sloveniji biće ugašena u septembru zbog loših poslovnih izgleda, a uprava u Francuskoj je takođe odlučila da ne obnavlja pogon nakon požara.

U Sloveniji Treves zapošljava 102 radnika. Firma je obećala da će preduzeti mere kako bi što je moguće više smanjila negativne efekte odluke o zatvaranju na radnike.

Plan o broju i datumu otpuštanja, kao i mogućim socijalnim merama biće predstavljeni nakon razgovora sa svim zainteresovanim stranama.

U požaru koji je izbio pre dva meseca kompanija je izgubila polovinu svojih objekata, gotovo sve mašine i sve sirovine. Većina alata je bila uništena ili oštećena, pa je deo proizvodnje privremeno premešten u sestrinsku kompaniju u Španiji.

Generalni direktor Trevesa je štetu od požara, koji je takođe primorao Revoz na četvorodnevnu obustavu proizvodnje, procenio na nekoliko miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.