U trendu

Kompanije iz Srbije i Egipta planiraju zajedničke projekte

BEOGRAD – Srpske kompanije spremne su da sa partnerima iz Egipta učestvuju u zajedničkim investicionim projektima trgovine, saradnje u oblasti agrara, metalske, hemijske i gumarske industrije, saobracaja i turizma u Egiptu, ali i osmišljavanju strategije zajedničkog nastupa na trećim tržištima, posebno Afrike i Bliskog istoka, rečeno je danas u PKS.

Predstavnici egipatske poslovne zajednice, iz sektora metalske i hemijske industrije i turizma, iskazali su na današnjem sastanku u PKS veliko interesovanje za saradnju sa našim kompanijama, imajući u vidu opsežne planove Vlade Egipta sadržane u „Viziji 2030“, koji podrazumevaju ozbiljnu diversifikaciju egipatske ekonomije i implementaciju velikih infrastrukturnih projekata.

Na sastanku je dogovoreno, saopštila je PKS, da se intenzivira saradnja sa Egiptom, a u cilju otpocinjanja pregovora za pronalaženje najpogodnijeg mehanizma kojim će se ublažiti visoke carinske stope pojedinih proizvoda u izvozno-uvoznim poslovima.

Egipatska ekonomija, inace, druga najjaca privreda u arapskom svetu posle Saudijske Arabije, najvećim delom se oslanja na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

Prirodni resursi koje Egipat poseduje su nafta, prirodni gas, ruda gvožđa, fosfati, mangan, krečnjak, gips, talk, azbest, olovo, retke zemljane rude i cink.

Poljoprivredni proizvodi koji se pretežno gaje u Egiptu su pamuk, pirinač, kukuruz, pšenica, pasulj, voće, povrće. Uobičajeni industrijski proizvodi i delatnosti su tekstil, prerada hrane, turizam, proizvodnja hemikalija, građevinarstvo, proizvodnja cementa i metali.

Egipat je afrička država sa možda najvećim obimom potencijala za povećanje razmene sa Srbijom.

Kada je rec o, na primer, sektoru poljoprivrede, mogućnosti za dalju saradnju vide se u izvozu domaće sveže jabuke, šljive i breskve, kao i prerađevina, poput džemova i sokova…

Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom u prošloj godini iznosila 79,7 miliona dolara, što je smanjenje od 22,4 odsto u odnosu na 2020. godinu kada je ukupna razmena bila 102,8 miliona dolara.

S druge strane, u prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period u prethodne godine. Izvoz iz Srbije na tržište Egipta beleži povećanje veće od 100 odsto, kao posledica povećanog izvoza namenske industrije.

Uvoz je, takođe, povećan za gotovo 50 procenata, što je posledica većeg uvoza uree i kalcijum fosfata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.