U trendu

Kompromis u sporu oko „Severnog toka 2 „

BRISEL, 8. februara (Tanjug) – Francuska i Nemačka postigle su danas dogovor koji će omogućiti Berlinu da ostane glavni pregovarač u razgovorima sa Rusijom o izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, potvrdili su evropski lideri, a prenosi Dojče vele.

„Što se tiče gasne direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće jer su Nemačka i Francuska blisko sarađivale“, izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Malija Ibrahimom Bubakarom Keitom, a prenosi Rojters.

„Danas je dobar dan i to zbog francusko-nemačke saradnje“, izjavila je Merkel.

Taj dogovor garantuje i da će nadzor biti vršen sa „teritorije i teritorijalnog mora zemlje članice u kojoj je locirana prva tačka interkonekcije“.

Merkel je izjavila da je ovaj gasovod „čisto ekonomski projekat“ koji će garantovati jeftinije, pouzdanije isporuke gasa.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije nagovestilo da bi moglo glasati za izmenu direktive iz Trećeg energetskog paketa EU koja reguliše uvoz gasa.

Ta izmena bi značila da se i na gasovode iz trećih zemalja primenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, čime bi se zabranilo snabdevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.