Koncesija za istraživanje ugljovodonika u podmorju Crne Gore

Predstavnici Vlade Crne Gore i grčke kompanije „Energean Oil&Gas“ potpisali su danas u Podgorici ugovor o koncesiji na 30 godina za istraživanje i proizvodnju ugljovodinika u podmorju Jadrana kod Ulcinja.

„Crna Gora i njeni gradjani napokon će znati da li imaju ovaj resurs, a da pri tom neće imati nikakve troškove po tom osnovu“, kazala je poslije potpisivanja ugovora novinarima u Podgorici ministarka ekonomija Dragica Sekulić.

Direktor grčke kompanije Matios Rigas je rekao da je ona proteklih godina u Grčkoj zaposlila 500 ljudi i da to želi i u Crnoj Gori.

Ukupna investicija za sedam godina istraživanja iznosiće 19 miliona američkih dolara, za novo seizmičko 3D ispitivanje, geofizičke i geološke studije, kao i za jednu bušotinu.

Istražno područje je na dubini od 50-100 metara, u blizini obale Ulcinja.

Istočni Jadran je „prilično neistražen, uprkos tome što je geološki sličan široj jadranskoj zoni koja je dobro poznata po plodnim sistemima ugljovodonika u Italiji, Albaniji i Hrvatskoj, i značajan je region u smislu proizvodnje nafte i gasa više od 50 godina“, piše u saopštenju kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.