U trendu

Konferencija ‘InterConnect 2024’ okupila 17 evropskih i više od 80 kompanija iz Srbije i regiona

Na trećoj konferenciji „InterConnect 2024“ u Beogradu, danas se, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), okupilo 17 kompanija iz Nemačke, Slovenije, Švedske i Bosne i Hercegovine, koje, među više od 80 firmi iz Srbije i regiona, traže dobavlječe pre svega iz sektora metalske i mašinske industrije, industrije obrade gume i plastike.

„‘InterConnect’ je prerastao u svojevrsnu platformu koja je napraktičniji način kako da se kompanije iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana što više približe evropskom tržištu i uključe se u lance dobavljača“, kazao je na otvaranju skupa direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović.

Prema njegovim rečima, ovakva mogućnost susreta kompanija iz Evrope sa onima iz regiona može da omogući skraćivanje lanaca dobavljača i traženja novih, jer se zbog komplikovane političke situacije u svetu poslednih godina stvaraju logistički i transportni problemi.

„Važno je da se Srbija i Zapadni Balkan predstave kao region koji pruža odgovor sa kim će kompanije, pre svega iz EU, sarađivati i ko će biti deo njihovih lanaca dobavljača, ko su pouzdane kompanije koje će na vreme moći da isporučuju kvalitetne proizvode po zadovoljavajućoj ceni, pre svega opremu i delove opreme za velike kupce“, kazao je Vesović.

On je istakao da srpske i kompanije iz regiona imaju tehnologiju, a mogu da pruže i brzinu i kvalitet isporuke.

Kako je objasnio, „InterConnect“ nije klasičan poslovni forum, već predstavlja dogovorene sasatanke sa određenim kompanijama.

„Pred nama su dva dana B2B sastanaka, a sutra će 20 kompanija iz Srbije, koje se budu pokazale kao najkvalitetnije posetiti 17 potencijalnih kupaca iz Evrope“, rekao je Vesović i najavio da će za nekoliko dana PKS objaviti šta je konkretno dogovoreno tokom konferencije.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kazao je da će Srbija postati članica EU, ističuči da pripreme za ulazak u EU nisu samo političke već i ekonomske.

„Zadatak na današnjoj konferenciji je da se povežu firme, proizvodnja mašina i opreme u Strbiji sa kupcijma na evropskom tržištu“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, radi se o potrebi da se u današnje vreme skrati lanac snabdevanja i da firme, kojima su potrebne mašine, delovi i oprema, to mogu da nabave sa što manje udaljenosti.

„Srbija ima dugu tradiciju u mašinskoj insustriji važno je da i zemlje u Evropi budu upoznate sa ponudom koja ovde može da se pruži“, naveo je Hil.

Generalni direktor kompanije „Convestenics“ Matijas Loidold kazao je da je konferencija fokusirana na najvažnije industrijske sektore u Srbiji, a to su metalska industrija, industrija plastike i gume, kao i proizvodnja mašina i opreme.

Istakao je da sve kompanije koje su došle da traže dobavljače znaju da ovde imaju veliku priliku da to i ostvare.

„Tih 17 kompanija će danas imati više od 200 sastanaka sa 85 kompanija iz Srbije i regiona“, rekao je Loidold.

Potpredsednik Sektora za nabavke nemačke kompanije „PUREM“ Uve Akerman kazao je da je drugi put na konferenciji koju ocenjuje kao dobar način da se pomogne u transformaciji srpske privrede i proširi saradnja sa zemljama u EU.

„Izutetna je prilika za nas da se proširi saradnja i na druge dobavljače“, rekao je Akerman i podsetio da kompanija „PUREM“, koja se pre svega bavi izradom sistema grejanja za automobilsku industriju, zapošljava više od 10.000 ljudi i ima godišnji obrt od 6,5 milijardi evra.

Predstavnik kompanije „TPV Šumadija“ Zoran Novaković očekuje da će ove godine na konferenciji uspostaviti novu poslovnu saradnju sa nekim kompanijama iz inostranstva.

Naveo je da je prethodna konferencija već omogućila prve kontakte koji su rezultirali prvim majim poslovima.

Među kompanijama koje traže dobavljače pored ostalih su i „Hisense Gorenje Europe“, „Kiekert“, COMPLEO, BUFAB, DBW, Tisenkrup Automotive, VIRS, „iForm“.

Kako je navedeno u profilima tih kompanija, pored proizvodnje delova za auto-industriju, one se bave i proizvodnjom bele tehnike, industrijskom i mobilnom hidraulikom, proizvodnjom opreme za penjanje i visokogradnju, sistemima za ambalažu, solarnom energijom, proizvodnjom delova od metala i plastike.

Konferencija nudi mogućnost za saradnju ne samo za velike kompanije, nego za mala i srednja preduzeća, pa i za preduzetničke kompanije koje se bave tim vrstama delatnosti i koje žele da pronađu nove kupce.

Učesnici konferencije biće u prilici i da se, kroz izlaganja stručnjaka, upoznaju sa najnovijim trendovima u dobavljačkim lancima, sa mogućnostima unapređenja poslovanja sa kupcima, kako da uspostave sisteme vrednosti prodaje, poboljšaju strategiju izvoza.

Prošlogodišnji „InterConnect“ imao je 110 predstavnika srpskih i kompanija sa Zapadnog Balkana koji su se sastali sa predstavnicima 17 srednjih i velikih kompanija iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Švedske i Poljske, a održali su 250 B2B sastanaka.

Kupci su tada obišli 22 kompanije u Srbiji za dva dana, a već su zaključena i dva ugovora.

„InterConnect“ organizuju PKS i firma „Convestenics“, uz podršku projekta „Velika mala privreda“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.