U trendu

Konferencija: Mala i srednja preduzeća u Srbiji nemaju podršku države kao velika

Učešće malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji u proizvodnji poslovnog sektora, bez poljoprivrede, je 60 odsto (14 milijardi evra), u robnom izvozu učestvuju sa 40 odsto (6,5 milijardi evra) i zapošljavaju skoro milion ljudi, što je 45 odsto svih zaposlenih, rečeno je danas na konferencije o MSP u Kragujevcu.

Ukazano je da kroz isplaćene dohotke i ostale poreze MSP direktno i indirektno finansiraju oko 40 odsto aktivnosti države, ali da nemaju podršku kao velika preduzeća.

Konferenciju je organizovao Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) i MIND park u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju sprovodi GIZ uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke.

„Nešto je krenulo da se menja, ima dobrih inicijativa koje utiču i na državu, ali mi još uvek imamo problem privrednog ambijenta naročito prema malim i srednjim preduzećima“, rekla je predsednica Upravnog odbora i glavni ekonomista CEVES-a Kori Udovički.

Ona je naglasila da je jedan od najvećih problema za poslovanje MSP pronalaženje kvalifikovane radne snage za sve vodeće firme „koje treba da razvijaju našu domaću pamet i sposobnost“ i da je „potrebno da država bude fleksibilnija“.

„U Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 75.000 ljudi i važno je da je ostvarena saradnja sa lokalnim malim i srednjim preduzećima, i to je veoma značajan pomak jer samo uz saradnju sa lokalnim zajednicama možemo da doprinesemo razvoju Srbije“, rekao je ambasador Nemačke Tomas Šib.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid naveo je da je njegova država dugogodišnji i posvećen partner Srbije i pruža podršku u podsticanju održivog razvoja.

„Privatni sektor, a posebno mala i srednja preduzeća, ima ključnu ulogu u procesu transformacije ka cirkularnoj i uključujućoj ekonomiji u Srbiji i verujemo da će se on dalje razvijati“, rekao je Šmid.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.