U trendu

Konferencija: Nastaviti sa podsticajima malim i srednjim preduzećima

BEOGRAD – Neophodno je nastaviti sa podsticajima malim i srednjim preduzećima, koja su jedan od stubova privrednog rasta Srbije, rečeno je na današnjoj konferenciji „Kako pametno investirati“, namenjenoj vlasnicima, direktorima i menadžerima sektora kompanija.

Učesnici tog skupa, održanog u Privrednoj komori Srbije, imali su priliku da se informišu o dostupnim izvorima finansiranja, podsticajima i programima podrške za 2023. godinu.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je rekla da Ministarstvo privrede već duži vremenski period imamo kontinuitet u podsticaju manjih i srednjih preduzeća.

„To je ono što nam je nedostajalo je kontinuitet. Predvidivost je bitna za privredu kako bi ljudi mogli da planiraju na šta mogu da računaju. Mi se trudimo da obezbedimo dodatna sredstva, a ove godine smo imali 10 miliona evra dodatnih sredstava iz EU“, rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, vlada podržava investicije u novu opremu kod mikro i malih preduzeća, imajući u vidu da se na taj način stvara osnova za širenje i dalji razvoj poslovanja.

Jovanovićeva je objasnila da su njihovi programi koncipirani tako da sarađuju sa partnerima i da kombinuju bespovratna sredstva i kredit.

„To je važno iz razloga kredibilnosti, kako se ta sredstva ne bi uzimala olako bez razmišljanja o tome šta će se uraditi sa njima. Dok sa druge strane, na taj način, mi svake godine imamo oko 8 milijardi dinara investicija. Naša sredstva čine od 20 do 30 odsto ukupnih sredstava koja se obezbeđuju zajedno sa kreditom“, dodala je ona.

Kako je rekla, činjenica je da su najveći programi koje realizuje Ministarstvo privrede usmereni pre svega na proizvodne delatnosti koje podrazumevaju nabavku opreme, i one su obično veće nego potrebe uslužnih delatnosti.

„IT sektor je najvažniji uslužni sektor. Nema mnogo IT kompanija koje bi bile spremne da finansiraju svoj razvoj, što je koncept ovih programa. Zbog toga je važno da za svaki tip imamo odgovarajuću podršku“, kaže Jovanovićeva.

Ona je istakla da je u poslednjih 10 godina došlo do evidentnog porasta broja žena preduzetnica koje su u preduzetništvu zato što su prepoznale šansu.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić je istakao da je model rasta domaće privrede zasnovan na dva stuba.

„Prvi stub je priliv stranih direktnih investicija, dok bi drugi bio uključivanje više manjih i srednjih preduzeća. Sa takvim pristupom možemo biti zadovoljni. Prošle godine smo ostvarili rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 4,4 milijarde evra“, kaže Stanić.

On je rekao da je zavisnost našeg tržišta od EU visoka, te da 64 odsto našeg izvoza odlazi u te zemlje.

Viši savetnik za kontrolu ispunjenja ugovornih obaveza iz Razvojne agencije Srbije (RAS) Natalija Terzić kaže da je jedna od nadležnosti te agencije podrška malim i srednjim preduzećima.

„Mi svake godine imamo određeni broj finansijskih programa koje prilagođavamo u skladu sa potrebama naših korisnika“, rekla je Terzić.

Ona navodi da su ove godine imali nekoliko bitnih programa od kojih je izdvojila program za promociju izvoza i program za razvoj konkurentnosti.

Viši savetnik RAS-a Aleksandar Kankaraš je istakao je da je Srbija uspela da u periodu od 2007. godine privuče preko 40 milijardi evra direktnih stranih investicija.

Na aktuelne konkurse podsetili su rukovodilac sektora za fondove Biljana Vrzić iz Razvojne agencije Vojvodine, kao i šefica odeljenja za obradu i kontrolu kredita Olga Radun iz Razvojnog fonda Vojvodine.

Evropska mreža preduzetništva (EEN), u saradnji sa agencijom Fotina i Razvojnom agencijom Srbije (RAS), u okviru projekta „Poslovni skok“ organizovala je tradicionalnu godišnju konferenciju u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.