U trendu

Kongres o održivoj arhitekturi i energetskoj efikasnosti

BEOGRAD – Međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“, koji će biti održan od danas do 10. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, okupiće eminentne arhitekte i stručnjake iz 10 zemalja.

Četvrti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“ obuhvatiće značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja, najavili su organizatori.

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Podgorici i uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja.

Kongres obuhvata odgovarajuća predavanja 10 eminentnih arhitekata glavnih predavača iz 10 zemalja sveta, izložbe arhitekata i poznatih brendova iz tangencijalnih oblasti, radionice, tribine i izložbu radova, kao i dodelu nagrada mladim arhitektima i studentima na međunarodnom arhitektonskom konkursku „Mikro eko kuća 2021“.

Predavači, autoriteti u ovim oblastima u svetskim okvirima, kroz recentne projekte i studije približiće domaćoj javnosti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala, navedeno je u saopštenju.

Učesnici i posetioci će na izložbi sponzora imati priliku da vide nove tehnologije, proizvode i materijale koji se primenjuju u ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi.

U okviru kongresa će se održati i dve radionice za studente i mlade arhitekte, od kojih će jednu voditi pejzažni arhitekta i nagrađivana dizajnerka vrtova Kate Gould iz Engleske, dok će za drugu radionicu biti zadužen Saša Begović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i osnivač studija 3LHD.

Predavači na kongresu su: Kate Gould (Kate Gould Gardens, Engleska), Dries Vens & Maarten Vanbelle (Vens Vanbelle, Belgija), Sonja Radović Jelovac (Studio Synthesis, Crna Gora), Juri Troy (Juri Troy Arćitects, Austrija), Saša Begović (3LHD, Hrvatska), Peter Kuczia (Peter Kuczia, Nemačka), Aljoša Dekleva (Dekleva Gregoric Arćitects, Slovenija), Mitesh Dixit (Domain, SAD), Zoran Abadić (1X2Studio, Srbija) i Stefan de Koning (MVRDV, Holandija).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.