Kongresni Centar Sava prodat kompaniji Delta holding

Novi vlasnik beogradskog Sava centra postala je danas kompanija Delta Holding, koja je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 17,54 miliona evra kupila najveći kongresni centar u zemlji.

Delta holding bila je jedini ponujač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd.

Kupac treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara gradjevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Predvidjena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

Kako je Delta ranije saopštla, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra.

Iz Delte su najavili da planiraju kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

Precizirano je da investicija predvidja zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hladjenje i grejanje i uvodjenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.