U trendu

Konkurencija medju bankama koristi privredi

Za Narodnu banku Srbije (NBS) na bankarskom tržištu nema malih i velikih, domaćih i stranih, privatnih i državnih banaka, i pozitivni efekti donetih mera monetarne politike mogu se reflektovati na realni sektor samo u uslovima zdrave tržišne utakmice i konkurencije izmedju učesnika na bankarskom tržištu, izjavila je danas guvernerka centrale banke Jorgovanka Tabaković.

„NBS smatra da konkurencija, u uslovima kada je neophodan rast kreditne aktivnosti, ne može biti loša, već samo može da doprinese da se klijentima ponude kvalitetnije usluge uz nižu cenu tih usluga“, navela je Tabakovićeva, saopštila je NBS.

Ona je istakla da je centralna banka uspela da, i pored neizvesnosti prisutne u medjunarodnom okruženju, merama monetarne politike i supervizorskim aktivnostima održi cenovnu i očuva finansijsku stabilnost i poverenje u bankarski sektor u celini.

Podsetila je da je u 2015. godine NBS sedam puta snižavala referentnu kamatnu stopu (sa osam na 4,5 odsto), čime su, „uz postojanje dodatnih eksternih faktora, stvoreni uslovi da kamatne stope na kredite i dalje padaju“.Kako je navela guvernerka, NBS je unapredila zakonodavni okvir za poslovanje banaka, izmedju ostalog uvodjenjem planova oporavka i planova restrukturiranja kao važnih instrumenata za prevazilaženje poteškoća u poslovanju i kriznih situacija.

Uspešno je sproveden i kompleksan postupak posebnog dijagnostičkog ispitivanja najvećeg dela bankarskog sektora, koji je još jednom potvrdio da je bankarski sistem stabilan, visoko kapitalizovan i likvidan.

„Ništa više, ali ni manje NBS ne očekuje ni od učesnika na bankarskom tržištu. Poslovanje banaka u narednom periodu treba da obeleži dalje unapredjenje njihovih poslovnih modela, kao i promovisanje ciljeva dugoročno održivog i stabilnog poslovanja. Kvalitet i uspeh tržišnog prilagodjavanja poslovnih modela banaka opredeliće njihove poslovne rezultate i tržišnu poziciju u budućnosti, nezavisno od veličine banke, njenog većinskog akcionara ili opredeljenja banke kao univerzalne, odnosno specijalizovane institucije“, istakla je Tabakovićeva.

Po njenim rečima, „ostvarena stabilnost finansijskog sistema, uz visoku kapitalizovanost i solidnu likvidnost bankarskog sektora ukazuje da je ispravno opredeljenje da se na tržišan način, odnosno bez finansijske intervencije države, rešava pitanje problematičnih kredita“.“Prioriteti NBS u 2016. godini i u godinama koje slede, ostaće nepromenjeni i podrazumevaće održavanje cenovne stabilnosti i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Ostvarenje navedenih ciljeva bi trebalo da doprinese povoljnijem ekonomskom ambijentu za poslovanje, prilivu ulaganja, a time i većem privrednom rastu i smanjenju nezaposlenosti u Srbiji“, kazala je guvernerka NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.