U trendu

KORS i CEKOR protiv gradnje termocentrale Kolubara B

BEOGRAD – Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) pozdravljaju odluku Ministarstva energetike i rudarstva o prekidu gradnje termocentrale
Kolubara B u Kaleniću.

U zajedničkom saopštenju KORS i CEKOR ističu da podržavaju pravednu energetsku tranziciju koja će Srbiju odvesti u pravcu nisko karbonske energetike kojom će uz očuvanje radnih mesta Srbija preći u krug zemalja koje smanjuju zavisnost od fosilnih goriva.

Smatraju da energetska budućnost Srbije ne leži u uglju lošeg kvaliteta koji se spaljuje u termocentralama, niti u bazi podataka o malim hidroelektranama (MHE), već u velikim i reverzibilnim hidrocentralama te iskorišćenju solarne, energije vetra i bio-masi.

Oni navode da podržavaju odluku o prekidu gradnje termocentrale u Kaleniću, jer bi ona značila, kako kažu, „energetsko ropstvo“ sa strahovitim ekološkim i klimatskim posledicama, zaduživanje i izlaganje visokim taksama EU na zagađenje i CO2 koje u ovom trenutku iznose 50EUR po toni CO2.

U saopštenju se dodaje da bi to značilo da bi Srbija u ovom trenutku morala da plaća dve milijarde evra, te bi se samo zbog CO2 račun za struju morao duplirati, odnosno uvećati se za 400 odsto ukoliko se uzmu u obzir zagađenja vode, zemljišta i vazduha te otvaranje novih kopova koja su u toku.

U isto vreme očekuju da se eksproprijacija više ne koristi za proširenje i otvaranje kopova, ali i da se građani Medoševca, Velikih Crljena, Baroševca, Junkovca, Drmna, Starog Kostolca i drugih sela u okolini kopova rasele po poštenim tržišnim uslovima.

CEKOR i KORS očekuju, takođe, da se sačini plan pravedne tranzicije u kojoj će rudari moći da zadrže poslove uz prekvalifikacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.