U trendu

Kovačevski: Nijedna država Zapadnog Balkana nije imala restrikcije struje

BEOGRAD – Zajednička saradnja, pomoć i solidarnost u vreme energetske i ekonomske krize sa kojom se suočavamo, ključ je za uspeh i uspešnu saradnju, rekao je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski u Palati Srbija, posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

„Ispostavilo se da sam bio u pravu, nijedna država Zapadnog Balkana nije imala restrikcije struje, imali smo nesmetan protok proizvodnje i trgovine i prehrambenih proizvoda i električne energije, po cenama koje nisu predstavljale povećanje, a sa kojim su se suočavale evropske berze za kupoporodaju električne energije. To je jasna potvrda da zajednička saradnja među prijateljskim državama donosi odlične rezultate“, rekao je Kovačevski.

On je naglasio da Severna Makedonija ne odstupa od svojih stremljenja da ostvari strateške ciljeve, u održavanju dobrosusedskih odnosa, ali i u posvećenosti učlanjenju u Evropsku uniju.

„Kao država, ne samo što delimo principe spoljašnje politike EU, već smo postigli i visok stepen usaglašenosti sa pozicijama EU, što je potvrda da delimo vrednosnu politiku same Unije“, rekao je predsednik Vlade Severne Makedonije.

On je rekao da naše dve države pripadaju demokratskom i slobodnom delu Evrope i da, kao što zemlje Zapadnog Balkana imaju interes da budu članice EU, tako i EU takođe ima interes da nema regionalnih konflikta na Balkanu, da postoji ekonomska stabilnost i da se mogu razvijati i usavršavati na demokratskom, administrativnom i bezbednosnom planu.

Naglasio je da svi zajednički moramo da osnažimo napore da ispunimo očekivanja za evropsku budućnost građana obe zemlje i da samo od nas zavisi koliko brzo ćemo sprovesti reforme i koliko brzo ćemo se kretati na tom evropskom putu.

„Jedno je sigurno, naš fokus mora da ostane na Evropskoj uniji, zato što zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU. Naša evropska orjentacija je naglašena i mi smo čvrsto opredeljeni za zaštitu interesa naših građana. Reformski smo orjentisani, aktivno angažovani u međunarodnim odnosima i postojano pripremljeni da damo doprinos međunarodnoj saradnji u svim oblastima“, rekao je Kovačevski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.