U trendu

Krajem novmebra ugovor o izgradnji depoa u Makiškom polju

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da se izgradnja Beograškog metroa odvija u planiranoj dinamici i da će do kraja novembra biti potpisan ugovor sa francuskim Alstomom o izgradnji depoa u Makiškom polju.

„Nasipanje Makiškog polja počelo je u novembru 2021. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci. Do sada je nasut deo koji je najvažniji za početak izgradnje depoa“, rekao je Vesić za Tanjug. Dodao je da preduzeće „Beogradski metro i voz“ pregovara sa Pauer Čajnom, Alstomom i Ežisom, koji je projektovao metro, o dinamici potpisivanja prvih ugovora o izgradnji.

„Oni su definisali sve elemente ugovora sa Pauer Čajnom. Čekamo da Republička reviziona komisija usvoji Studiju o opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje. Kad to budemo završili imaćemo do kraja novembra, nadam se, sve elemente za potisivanje ugovora o izgradnji depoa“, rekao je Vesić.

Najavio je da se nakon toga može očekivati početak radova na tom objektu.

„To znači da ćemo, kada završimo nasipinje, početi sa izgradnjom depoa, a tako je i planirana izgradnja. To su ogromne količine zemlje koja se nasipa da bi depo mogao da se gradi. Idemo uporedo sa radovima“, rekao je Vesić.

Naveo je da je završeno projektovanje prve linije metroa, da je u toku projektovanje druge linije i da se ubrzo očekuje potpisivanje ugovora sa Alstomom o izgradnji.

Kako je naveo, izgradnja metroja je manje-vise u planiranoj dinamici, što znači da će prva linija biti završena 2027, a druga linija 2030. godine.

„Zajedno sa metroom gradi se i laka gradska železnica. To će omogućiti da Beograd 2030. većinski pređe na šinski model javnog prevoza, što bitno menja način prevoza, čini ga bržim i smanjuje gužve na gradskim ulicama“, istakao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar