U trendu

„Kralj banana“ Rastoder kupio Adrija Ervejs

LJUBLJANA – Operativne dozvole Adrija Ervejsa prodate su danas na aukciji kompaniji Er Adrijatik slovenačkog biznismena Izeta Rastodera po početnoj ceni od 45.000 evra.

Osim Er Adrijatika, depozit za registraciju platile su i hrvatska kompanija Komforia i Dedal Aero bivšeg Adrijinog pilota Dejana Slodeja, prenosi slovenačka agencija STA.

Sve uključene strane platile su 4.500 evra za učešće na aukciji, a iako je u javnosti na odobravanje naišao predlog ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije novim Suhoj Superjet 100 avionima, oni nisu učestvovali na aukciji.

Rastoder, uvoznik, prodavac banana i trgovac nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria propala krajem septembra prošle godine, navodi specijalizovani portal Exyuaviation.

Imovina bivše kompanije prodata je u potpunosti, a ona uključuje sertifikat vazduhoplovnog operatera (AOC), kao i razne prateće dozvole i priručnike.

Adrijin sertifikat suspendovan je do 30. septembra 2020, ali on će biti vraćen nakon što budu ispunjene određene obaveze prema Agenciji za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Rastoderova kompanija moraće da preuzme i brojne obaveze, poput onih nastalih nakon opozivanja AOC i pokretanja stečajnog postupka.

Slovenački AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih linija između Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.

Rastoder, koga zovu „kraljem banana“, izjavio je ranije da planira da koristi Adrijin AOC za razvoj privatnog avioprevoznika i da je u procesu nabavke dva aviona.

Biznismen je rodom iz Crne Gore, preselio se u Ljubljanu 1986. godine, a razmišljao je i o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar