U trendu

Kredi Svis optužen za pranje novca bugarskih švercera kokaina

CIRIH – Kredi Svis banka se suočila danas sa optužbama na švajcarskom sudu da je navodno omogućila jednoj bugarskoj bandi švercera kokaina da „opere“ više miliona evra, koji je delom donošen i u koferima.

U prvom krivičnom postupku u Švajcarskoj koji se vodi protiv neke velike banke, švajcarski tužioci traže kaznu od oko 42,4 miliona švajcarskih franaka (45,86 miliona dolara) za Kredi Svis, prenosi Rojters.

Oni kažu da ova banka, druga najveća u toj zemlji, i jedan od njenih bivših menadžera za odnose s klijentima nisu preduzeli sve neophodne korake da spreče trgovce drogom da kriju i peru novac u Kredi Svisu između 2004. i 2008. godine.

„Kredi Svis bezrezervno odbacuje kao neosnovane sve optužbe u ovom slučaju koji je pokrenut protiv nje i ubeđen je da je njen bivši zaposleni nevin“, naveli su iz banke za Rojters, dodajući da će se „energično braniti na sudu“.

Ovaj slučaj je privukao veliko interesovanje švajcarske javnosti, gde se na njega gleda kao na test za tužioce u pogledu zauzimanja potencijalno oštrijeg stava prema bankama u zemlji.

Optužnica ima više od 500 stranica i fokusirana je na veze koje su Kredi Svis i njen bivši zaposleni imali sa nekadašnjim bugarskim rvačem Evelinom Banevom i više njegovih saradnika, od kojih su dvojica optužena u ovom slučaju.

Druga optužnica u ovom slučaju tereti bivšeg menadžera za odnose s klijentima u Julius Baer banci za omogućavanje pranja novca, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar