U trendu

Kremlj: Naftni embargo EU ce negativno uticati na glob. trzist

MOSKVA – Zvanični Kremlj je upozorio danas da će embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte pogoditi globalno energetsko tržište, i da Moskva može da preusmeri izvoz u druge regione kako bi ograničila sopstvene gubitke.

„Ove sankcije će imati negativan uticaj na ceo kontinent, na sve Evropljane, na nas i na celo globalno energetsko tržište“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi Rojters.

Lideri EU su ove nedelje postigli dogovor o embargu na uvoz ruske sirove nafte s ciljem da se 90 posto prodaje ruske nafte zemljama 27-članog bloka stopira do kraja ove godine.

Više od četvrtine evropske nafte stizalo je 2021. godine iz Rusije, dok je učešće EU u ukupnom ruskom izvozu sirove nafte i derivata iznosilo skoro 50 posto, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Moskva je već počela da preusmerava isporuke iz Evrope, naveo je portparol Kremlja.

„To je ciljana, sistemska akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posledice“, rekao je Peskov.

Cene energenata na svetskim tržištima su porasle na višegodišnje maksimume od početka ruske vojne akcije u Ukrajini 24. februara, podižući inflaciju do višedecenijskih rekordnih nivoa i izazivajući strah od krize troškova života u Evropi i Sjedinjenim Državama, napominje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar