U trendu

Kriza nagriza ekonomiju Švajcarske, privrednici upalili alarm

CIRIH – Globalno ekonomsko usporavanje, koje je zemlje poput Nemačke približilo recesiji, širi se i na Švajcarsku koja je ranije bila otporna, pokazali su podaci švajcarskih inženjerskih kompanija.

Ovaj sektor je danas izvestio o oštrom padu narudžbina, prihoda i izvoza tokom prvog polugodišta, jer je tražnja na ključnim tržištima pala, dok se trgovinski rat između SAD i Kine intenzivirao.

Situacija među kompanijama za mašinski i elektro inženjering se „još drastičnije pogoršala“, poručuju iz industrijske grupacije Svismem, a prenosi agencija Rojters.

Iz iste grupacije navode da su nove porudžbine pale za 12,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prodaja u prvom polugodišstu pala je 1,9 odsto, dok je izvoz bio za 1,0 odsto manji.

„Postoje brojni signali slabljenja globalne ekonomije, kao što su globalni trgovinski rat koji više pogađa male zemlje od velikih, i brojne neizvesnosti u evrozoni, što je dovelo do jačanja švajcarskog franka“, rekao je Hans Hes, predsednik Svismem-a.

„To je opasna kombinacija“, ocenjuje on za Rojters.

Kompanije u Švajcarskoj, jednoj od najsnažnijih evropskih ekonomija, takođe se suočavaju sa problemima zbog švajcarskog franka, koji je nastavio svoju uzlaznu putanju prema evru u trenutku kad su se povećali politički rizici.

Franak se trenutno trguje na nivou od 1,087 franaka prema evru, što je blizu njegovog najvišeg nivoa u dve godine. Tako jak franak poskupljuje izvoz i umanjuje profitne marže.

Britanska agencija Rojters navodi i da sektor industrije čini oko 18 odsto švajcarskog BDP-a.

Švajcarska ekonomija je u prvom tromesečju porasla za 0,6 odsto, što je brže od prognoziranog rasta od 0,4 odsto i duplo veća stopa od 0,3 odsto na kraju 2018. godine.

Švajcarska vlada, koja trenutno očekuje rast od 1,1 odsto u tekućoj godini, trebalo bi da 5. septembra objavi svoje najnovije projekcije.

„Videli smo prilično snažan rast u prvom kvartalu 2019. godine, ali posmatrajući sve podatke objavljene otada – kao što su indeks menadžera nabavke, raspoloženje potrošača, podaci o izvozu -očekujemo da će rast u Švajcarskoj opasti“, rekao je vladin ekonomista Ronald Indergand.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar