U trendu

Kriza nagriza ekonomiju Ć vajcarske, privrednici upalili alarm

CIRIH – Globalno ekonomsko usporavanje, koje je zemlje poput Nemačke pribliĆŸilo recesiji, ĆĄiri se i na Ć vajcarsku koja je ranije bila otporna, pokazali su podaci ĆĄvajcarskih inĆŸenjerskih kompanija.

Ovaj sektor je danas izvestio o oĆĄtrom padu narudĆŸbina, prihoda i izvoza tokom prvog polugodiĆĄta, jer je traĆŸnja na ključnim trĆŸiĆĄtima pala, dok se trgovinski rat između SAD i Kine intenzivirao.

Situacija među kompanijama za maĆĄinski i elektro inĆŸenjering se „joĆĄ drastičnije pogorĆĄala“, poručuju iz industrijske grupacije Svismem, a prenosi agencija Rojters.

Iz iste grupacije navode da su nove porudĆŸbine pale za 12,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prodaja u prvom polugodiĆĄstu pala je 1,9 odsto, dok je izvoz bio za 1,0 odsto manji.

„Postoje brojni signali slabljenja globalne ekonomije, kao ĆĄto su globalni trgovinski rat koji viĆĄe pogađa male zemlje od velikih, i brojne neizvesnosti u evrozoni, ĆĄto je dovelo do jačanja ĆĄvajcarskog franka“, rekao je Hans Hes, predsednik Svismem-a.

„To je opasna kombinacija“, ocenjuje on za Rojters.

Kompanije u Ć vajcarskoj, jednoj od najsnaĆŸnijih evropskih ekonomija, takođe se suočavaju sa problemima zbog ĆĄvajcarskog franka, koji je nastavio svoju uzlaznu putanju prema evru u trenutku kad su se povećali politički rizici.

Franak se trenutno trguje na nivou od 1,087 franaka prema evru, ĆĄto je blizu njegovog najviĆĄeg nivoa u dve godine. Tako jak franak poskupljuje izvoz i umanjuje profitne marĆŸe.

Britanska agencija Rojters navodi i da sektor industrije čini oko 18 odsto ơvajcarskog BDP-a.

Ć vajcarska ekonomija je u prvom tromesečju porasla za 0,6 odsto, ĆĄto je brĆŸe od prognoziranog rasta od 0,4 odsto i duplo veća stopa od 0,3 odsto na kraju 2018. godine.

Ơvajcarska vlada, koja trenutno očekuje rast od 1,1 odsto u tekućoj godini, trebalo bi da 5. septembra objavi svoje najnovije projekcije.

„Videli smo prilično snaĆŸan rast u prvom kvartalu 2019. godine, ali posmatrajući sve podatke objavljene otada – kao ĆĄto su indeks menadĆŸera nabavke, raspoloĆŸenje potroĆĄača, podaci o izvozu -očekujemo da će rast u Ć vajcarskoj opasti“, rekao je vladin ekonomista Ronald Indergand.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar